Начало / Uncategorized / Приказка за добродетелите и пороците

Приказка за добродетелите и пороците

Здравейте, деца!

Днес искам да ви поканя да станете светли участници в приказката, която ви изпращам сега. Но първо да проверим нещо важно:

  • Знаете ли, какво е добродетел? – Това са добрите дела, извършени от любов към Бога, и спазването на 10-те Божии заповеди.
  • А знаете ли кои са основните добродетели? – това са Вярата, Надеждата и Любовта.
  • А какво е порокът? – Това е грехът, който извършваме, когато не спазваме 10-те Божии заповеди и сме непослушни на Бога.

Моля ви, сега да прочетете тази приказка:

ПРИКАЗКА за добродетелите и пороците

Не си отивай, остани! Ще ти разкажа приказка.

Хвани ме за ръка да тръгнем заедно! На облаче с криле на вярата ще полетим за миг и ще пристигнем…

Е, вече сме в приказна страна. Дали е сън? Навсякъде е необикновено светло, сякаш слънцето е слязло лично на земята да ни поздрави.

Наоколо – палати, замъци, дворци… Звучи вълшебна музика, нечувана от хорските уши. Това са хвалещите Бога ангели.

Дали да не отидем в позлатения дворец в подножието на планината? Да видим кой ли обитава там? Ще позвъним, дано да ни отворят.

О, погледни! Задава се девойка с красота неземна. Гласът й сякаш е камбанен звън. Това е Вяраташироко тя за нас вратите си отвори. До нея се задава друга хубавица с красота неотразима – нарича се Надежда. Почерпиха ни с чай от добродетел и ни подариха букет от сбъднати мечти, с панделка от помисли добри. На тръгване ни посъветваха да посетим в съседния дворец тяхната сестра.

Прекрасна гледка! В слънчеви лъчи издига се величествен дворец. Облечена в мантия от нежна сила, задава се царицата Любов. Подаде ни венец от вечно живи рози със стебла изпълнени със сила и листа пропити от любов.

Защо да не надникнем в светлия палат отсреща? Това домът е на Мира. В тих уют кротко ни посреща, обкичи ни с огърлица направена от мигове безбройни в мирни дни.

А в следващия замък кой живее? Ела, да разберем! Тук срещнахме се с Радостта. Чудесна е, облече ни с дрехи изтъкани от хиляди усмивки, събирани по цялата земя.

А в замъка сребрист живеят две приказни принцеси – Молитвата и Милостта. Подарък ни направиха от мантия на неувяхващи цветя и обувки, ушити от добри дела.

Но, погледни! Какво е това в далечината? Ела да приближим да видим.

Навсякъде има мрачни, полусрутени постройки. Около тях е тиня, дълбоко блато и нетърпима смрад. Да видим кой живее в първата постройка!

Почукай на вратата! Студено ни посреща Гордостта. Подава остър нож. Не го приемай! Да вървим нататък! На следващата къща обитател е Гнева. Подава ни парче от торта с отрова. Да бягаме към следващото място!

Следващата къща е в мъгла. Там разпростира се Омразата.

В съседство, в дим от ужас, настанил се е Страхът.

Но, стига! Да не продължаваме нататък! Къщите са много. Не можем в този кошмар да издържим.

Да се завърнем при дворците светли, където ни очакват приятели в планината. Там са Вярата, Надеждата и Любовта. До тях са Милостта, Молитвата, Мира и Радостта със Смирението. Изпращат ни със галещи слова:

„Христос възкръсна! Молете Му се всеки ден. Спазвайте Неговите заповеди и не ги забравяйте! И ние ще сме с вас! В молитвата към Бога ни търсете!“

А ето го и нашето облаче. То ще ни заведе отново у дома. Да тръгваме, за миг ще прелетим! Пристигнахме си. Облаче, благодарим ти!

Знаеш ли, че тази приказка е истинска? Добродетелите са около нас, но същото важи и за пороците. Свободни сме да изберем в коя приказка да заживеем. В приказката светла, с дворци чудесни или в порутените къщи, в смрадта. Дали приятелства ще създадеш с добродетелите чисти или ще си с мрачните пороци, ти реши. Спри и помисли!

Въпроси:

  1. Моля, избройте писмено всички добродетели от приказката:
  2. Избройте пороците от приказката:
  3. Ако вършим грехове, къде ще попаднем?

А) в приказната страна на светлината

Б) в страната на мрака

  1. Нарисувайте една от основните християнски добродетели? Може да я нарисувате така, както изглежда според вас.

За Цветелина Гертинова

Виж още

Свещеното Предание

Животът на Божия народ се нарича Свещеното Предание. Старозаветното свещено Предание е отразено в Библейските ...