Начало / Uncategorized / Приказка за добродетелите и пороците

Приказка за добродетелите и пороците

Здравейте, деца!

Днес искам да ви поканя да станете светли участници в приказката, която ви изпращам сега. Но първо да проверим нещо важно:

  • Знаете ли, какво е добродетел? – Това са добрите дела, извършени от любов към Бога, и спазването на 10-те Божии заповеди.
  • А знаете ли кои са основните добродетели? – това са Вярата, Надеждата и Любовта.
  • А какво е порокът? – Това е грехът, който извършваме, когато не спазваме 10-те Божии заповеди и сме непослушни на Бога.

Моля ви, сега да прочетете тази приказка:

ПРИКАЗКА за добродетелите и пороците

Не си отивай, остани! Ще ти разкажа приказка.

Хвани ме за ръка да тръгнем заедно! На облаче с криле на вярата ще полетим за миг и ще пристигнем…

Е, вече сме в приказна страна. Дали е сън? Навсякъде е необикновено светло, сякаш слънцето е слязло лично на земята да ни поздрави.

Наоколо – палати, замъци, дворци… Звучи вълшебна музика, нечувана от хорските уши. Това са хвалещите Бога ангели.

Дали да не отидем в позлатения дворец в подножието на планината? Да видим кой ли обитава там? Ще позвъним, дано да ни отворят.

О, погледни! Задава се девойка с красота неземна. Гласът й сякаш е камбанен звън. Това е Вяраташироко тя за нас вратите си отвори. До нея се задава друга хубавица с красота неотразима – нарича се Надежда. Почерпиха ни с чай от добродетел и ни подариха букет от сбъднати мечти, с панделка от помисли добри. На тръгване ни посъветваха да посетим в съседния дворец тяхната сестра.

Прекрасна гледка! В слънчеви лъчи издига се величествен дворец. Облечена в мантия от нежна сила, задава се царицата Любов. Подаде ни венец от вечно живи рози със стебла изпълнени със сила и листа пропити от любов.

Защо да не надникнем в светлия палат отсреща? Това домът е на Мира. В тих уют кротко ни посреща, обкичи ни с огърлица направена от мигове безбройни в мирни дни.

А в следващия замък кой живее? Ела, да разберем! Тук срещнахме се с Радостта. Чудесна е, облече ни с дрехи изтъкани от хиляди усмивки, събирани по цялата земя.

А в замъка сребрист живеят две приказни принцеси – Молитвата и Милостта. Подарък ни направиха от мантия на неувяхващи цветя и обувки, ушити от добри дела.

Но, погледни! Какво е това в далечината? Ела да приближим да видим.

Навсякъде има мрачни, полусрутени постройки. Около тях е тиня, дълбоко блато и нетърпима смрад. Да видим кой живее в първата постройка!

Почукай на вратата! Студено ни посреща Гордостта. Подава остър нож. Не го приемай! Да вървим нататък! На следващата къща обитател е Гнева. Подава ни парче от торта с отрова. Да бягаме към следващото място!

Следващата къща е в мъгла. Там разпростира се Омразата.

В съседство, в дим от ужас, настанил се е Страхът.

Но, стига! Да не продължаваме нататък! Къщите са много. Не можем в този кошмар да издържим.

Да се завърнем при дворците светли, където ни очакват приятели в планината. Там са Вярата, Надеждата и Любовта. До тях са Милостта, Молитвата, Мира и Радостта със Смирението. Изпращат ни със галещи слова:

„Христос възкръсна! Молете Му се всеки ден. Спазвайте Неговите заповеди и не ги забравяйте! И ние ще сме с вас! В молитвата към Бога ни търсете!“

А ето го и нашето облаче. То ще ни заведе отново у дома. Да тръгваме, за миг ще прелетим! Пристигнахме си. Облаче, благодарим ти!

Знаеш ли, че тази приказка е истинска? Добродетелите са около нас, но същото важи и за пороците. Свободни сме да изберем в коя приказка да заживеем. В приказката светла, с дворци чудесни или в порутените къщи, в смрадта. Дали приятелства ще създадеш с добродетелите чисти или ще си с мрачните пороци, ти реши. Спри и помисли!

Въпроси:

  1. Моля, избройте писмено всички добродетели от приказката:
  2. Избройте пороците от приказката:
  3. Ако вършим грехове, къде ще попаднем?

А) в приказната страна на светлината

Б) в страната на мрака

  1. Нарисувайте една от основните християнски добродетели? Може да я нарисувате така, както изглежда според вас.

За Цветелина Гертинова

Виж още

До края на март ще бъде възстановено еднопосочното движение по пътя за Рилския манастир

До края на март ще бъде възстановено еднопосочното движение по пътя за Рилския манастир, съобщиха ...