Начало / Uncategorized / Доброволци помагат на 55 социално слаби семейства във Варна

Доброволци помагат на 55 социално слаби семейства във Варна

Във Варна доброволци и дарители от години помагат в православния храм „Свети Атанасий“, като раздават пакети с хранителни продукти на свои съграждани, изпаднали в затруднено положение, съобщава БНТ.

Винаги има добри хора, които са готови да подадат ръка и да помогнат на други, изпаднали в беда. Една от тях е Красимира Куртева, която участва в дарителските акции на храма от началото на инициативата. Извън благотворителността Красимира работи в социалното подпомагане.

„Може би моята работа повлия, пък и вярата в Бог! Да помагаме на ближните си всеки с каквото може. Невинаги паричната помощ е основна. Понякога една добра дума“, коментира тя.

Добрата дума и подкрепата помагат на нуждаещите се. Това добре знае и отец Дончо от православния храм „Свети Атанасий“.

„По принцип не е хубаво да се говори за дела, които са в посока на милосърдието, но ние се грижим за тези години за 55 семейства, които са социално слаби, в неравностойно положение. Те, разбира се, през годините са се сменяли. Започнахме от 20 семейства и стигнахме до 55. Благодарение на нашите християни и дарители, които ни изпращат продукти“, разказа отецът.

От помощите често се възползват възрастни и самотни хора, има и семейства с много деца, които трудно се справят с ежедневието.

„Много стриктно следим наистина да бъдат хората нуждаещи се и се надяваме и разчитаме на нашите доброволци, които носят пакети по домовете, идват тук, раздават, това е организация, която изисква и време, и хора, и средства. Но Слава богу Бог ни помага и ни праща необходимите хора“, допълни отец Дончо.

Такава е и Красимира Куртева – необходим човек. Без гръмки фрази и нужда от похвали, тя просто помага.

„Аз от моята работа оставам с впечатлението, че особено възрастните хора, ако ги посрещнеш с усмивка, ако не ги хокаш, ако не се подиграеш със ситуацията или не погледнеш пренебрежително към това, просто радостта в очите им, тази надежда, че те не са изоставени и отхвърлени от света, много им помага да се справят с това положение“, споделя Красимира.

В храма хората в нужда намират и така необходимата утеха. Вяра, че не винаги ще са в това положение. Надежда, че нещата ще се оправят. Отец Дончо винаги намира правилните думи.

„Това е наш християнски дълг преди всичко. Господ ни завеща – бъдете милосърдни, както е милосърден Вашият Отец небесен. Милосърдието е част от християнската вяра. Човек не може да бъде християнин, да не бъде милосърден. Но и милосърдието трябва да бъде насочвано към хора, които са в реална нужда. А иначе се насърчава тунеядството или греховни страсти“, категоричен беше той.

Благотворителността в храма продължава, затова и не споменахме думата „акция“. Защото доброто трябва да бъде процес.

„Като видя радостта в очите на хората – чувствам се полезна, че мога нещо да направя. Голямо удовлетворение ми носи“, разказа още Красимира.

Репортажът по БНТ може да гледате тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...