Начало / Uncategorized / Доброволци помагат на 55 социално слаби семейства във Варна

Доброволци помагат на 55 социално слаби семейства във Варна

Във Варна доброволци и дарители от години помагат в православния храм „Свети Атанасий“, като раздават пакети с хранителни продукти на свои съграждани, изпаднали в затруднено положение, съобщава БНТ.

Винаги има добри хора, които са готови да подадат ръка и да помогнат на други, изпаднали в беда. Една от тях е Красимира Куртева, която участва в дарителските акции на храма от началото на инициативата. Извън благотворителността Красимира работи в социалното подпомагане.

„Може би моята работа повлия, пък и вярата в Бог! Да помагаме на ближните си всеки с каквото може. Невинаги паричната помощ е основна. Понякога една добра дума“, коментира тя.

Добрата дума и подкрепата помагат на нуждаещите се. Това добре знае и отец Дончо от православния храм „Свети Атанасий“.

„По принцип не е хубаво да се говори за дела, които са в посока на милосърдието, но ние се грижим за тези години за 55 семейства, които са социално слаби, в неравностойно положение. Те, разбира се, през годините са се сменяли. Започнахме от 20 семейства и стигнахме до 55. Благодарение на нашите християни и дарители, които ни изпращат продукти“, разказа отецът.

От помощите често се възползват възрастни и самотни хора, има и семейства с много деца, които трудно се справят с ежедневието.

„Много стриктно следим наистина да бъдат хората нуждаещи се и се надяваме и разчитаме на нашите доброволци, които носят пакети по домовете, идват тук, раздават, това е организация, която изисква и време, и хора, и средства. Но Слава богу Бог ни помага и ни праща необходимите хора“, допълни отец Дончо.

Такава е и Красимира Куртева – необходим човек. Без гръмки фрази и нужда от похвали, тя просто помага.

„Аз от моята работа оставам с впечатлението, че особено възрастните хора, ако ги посрещнеш с усмивка, ако не ги хокаш, ако не се подиграеш със ситуацията или не погледнеш пренебрежително към това, просто радостта в очите им, тази надежда, че те не са изоставени и отхвърлени от света, много им помага да се справят с това положение“, споделя Красимира.

В храма хората в нужда намират и така необходимата утеха. Вяра, че не винаги ще са в това положение. Надежда, че нещата ще се оправят. Отец Дончо винаги намира правилните думи.

„Това е наш християнски дълг преди всичко. Господ ни завеща – бъдете милосърдни, както е милосърден Вашият Отец небесен. Милосърдието е част от християнската вяра. Човек не може да бъде християнин, да не бъде милосърден. Но и милосърдието трябва да бъде насочвано към хора, които са в реална нужда. А иначе се насърчава тунеядството или греховни страсти“, категоричен беше той.

Благотворителността в храма продължава, затова и не споменахме думата „акция“. Защото доброто трябва да бъде процес.

„Като видя радостта в очите на хората – чувствам се полезна, че мога нещо да направя. Голямо удовлетворение ми носи“, разказа още Красимира.

Репортажът по БНТ може да гледате тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Нов храм за БПЦО “Св. св. Кирил и Методий” гр. Страсбург

За голяма духовна радост на сънародниците ни в Страсбург съобщи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний ...