Начало / Uncategorized / Св. Атанасий Велики и Сердикийският събор

Св. Атанасий Велики и Сердикийският събор

На 18 януари светата ни Православна църква отдава почит на св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски.

Св. Атанасий се родил през 293 г. в столицата на Египет Александрия. Син на бедни родители християни, той получил прекрасно образование. За църковно служение бил подготвен от Александрийския архиепископ св. Александър. През 319 г. станал дякон.

По това време в Александрия се появила ереста на местния свещеник Арий (280-336). Той учел, че Иисус Христос и като човек, и като Син Божи не е равночестен на Отца и е Негово творение. Ереста се ширела и се наложило да се свикат поместни епископски събори за нейното изкореняване. Такива били съборите в Александрия (323 г.) и Антиохия (324 г.). Най-накрая бил свикан и Първият вселенски събор в Никея в 325 г., на който присъствал и самият император св. Константин Велики. И на трите събора Арий бил решително осъден и отлъчен от Църквата. Арианите отговорили със свои събори и на св. Атанасий се наложило много да пострада за Православието.

Св. Атанасий придружавал св. Александър на Никейския събор (325 г.) и помогнал за осъждането на Арий. След смъртта на св. Александър той бил избран за александрийски архиепископ на 8 юли 326 г., но Арий и неговите привърженици с интриги и клевети успели да подлъжат император Константин Велики и неговия син Константин ІІ и заради това св. Атанасий на няколко пъти бил осъждан и заточван. Но той имал и приятели – последователи на чистото Православие. Папа Юлий І (337-352) оправдал св. Атанасий на Римския събор в 340 г., а в 343 г. това решение било потвърдено от Сердикийския събор (днешната българска столица София), който низвергнал много от враговете на св. Атанасий. От всичките 47 години на своето епископско служение 15 години той прекарва в изгнание. Св. Атанасий е написал много книги, слова и писма. Нему св. Църква дължи разгромяването на опасната арианска ерес. Св. Атанасий взел участие в създаването на Никео-Цариградския символ на вярата. Починал на 2 май 373 г.

По предание на мястото, където се е състоял Сердикийският събор през 343 г., е построен храм „Света Троица“ (на хълма над днешната ул. „Гео Милев“). В храма се намира икона на свети Атанасий Велики.

В църковно-народния бит този празник е утвърден като Атанасовден и като предвестник на наближаващата пролет.

Елена Николова

„Църковен вестник“, бр. 2/2002 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...