Начало / Uncategorized / Митрополит Порфирий от СПЦ: Трагедиите обединяват хората

Митрополит Порфирий от СПЦ: Трагедиите обединяват хората

Митрополитът на Загреб и Любляна Порфирий говори в интервю за земетресението в Хърватия, разрушените храмове и големите загуби за Сръбската патриаршия през изминалата 2020 г.

Митрополитът отбеляза, че трагедиите обединяват хората, а Сръбската патриаршия е подпомогнала всички засегнати от трагедията в Хърватия. Митрополит Порфирий казва още, че не би могъл да забрави лицата на хората пълни със страх и безпокойство, загубили всичко. Той не пропусна да благодари и на институциите в западната ни съседка, които реагираха също бързо и подпомогнаха засегнатите от природното бедствие. 

Негово Високопреосвещенство казва: „Много хора останаха без дом, земетресенията продължиха и стресът не намаля, през първите дни хората спяха в автомобилите си или пък изцяло напуснаха региона… Имаше две емоции, които надделяха в мен. Едната бе страхът по лицата на децата и голямата огриженост. Втората бе страхът от всичко загубено“. 

Попитан за неговото, а и на Църквата въобще, присъствие сред пострадалите, той подчерта: „Пробуди се надежда. Хората бяха облекчени, защото осъзнаха, че няма да бъдат сами, спешната помощ бе незабавна. Ние като църква веднага оказахме помощ и застанахме до хората без да ги различаваме по тяхната националност или релегиозна принадлежност. Във всички природни бедствия, незивисимо дали са земетресения или коронавурис, хората не се разделят на националности и религии. По-важно е, че ние като хора имаме нужда един от друг“, каза митрополит Порфирий. 

Той подчерта още, че най-важно в момента е да се подпомогнат пострадалите и когато те получат покрив над главите си, тогава ще започне и възстановяването на разрушените храмове.

„Щетите са големи и възстановяването ще отнеме няколко години. Осем от храмовете са напълно разрушени“, каза още той. 

Митрополитът говори и за загубите на Сръбската патриаршия през изминалата трудна година и подчерта, че и Сръбският патриарх Ириней и Черногорският митрополит Амфилохий „са допринесли много за Църквата“. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...