Начало / Uncategorized / Митрополит Порфирий от СПЦ: Трагедиите обединяват хората

Митрополит Порфирий от СПЦ: Трагедиите обединяват хората

Митрополитът на Загреб и Любляна Порфирий говори в интервю за земетресението в Хърватия, разрушените храмове и големите загуби за Сръбската патриаршия през изминалата 2020 г.

Митрополитът отбеляза, че трагедиите обединяват хората, а Сръбската патриаршия е подпомогнала всички засегнати от трагедията в Хърватия. Митрополит Порфирий казва още, че не би могъл да забрави лицата на хората пълни със страх и безпокойство, загубили всичко. Той не пропусна да благодари и на институциите в западната ни съседка, които реагираха също бързо и подпомогнаха засегнатите от природното бедствие. 

Негово Високопреосвещенство казва: „Много хора останаха без дом, земетресенията продължиха и стресът не намаля, през първите дни хората спяха в автомобилите си или пък изцяло напуснаха региона… Имаше две емоции, които надделяха в мен. Едната бе страхът по лицата на децата и голямата огриженост. Втората бе страхът от всичко загубено“. 

Попитан за неговото, а и на Църквата въобще, присъствие сред пострадалите, той подчерта: „Пробуди се надежда. Хората бяха облекчени, защото осъзнаха, че няма да бъдат сами, спешната помощ бе незабавна. Ние като църква веднага оказахме помощ и застанахме до хората без да ги различаваме по тяхната националност или релегиозна принадлежност. Във всички природни бедствия, незивисимо дали са земетресения или коронавурис, хората не се разделят на националности и религии. По-важно е, че ние като хора имаме нужда един от друг“, каза митрополит Порфирий. 

Той подчерта още, че най-важно в момента е да се подпомогнат пострадалите и когато те получат покрив над главите си, тогава ще започне и възстановяването на разрушените храмове.

„Щетите са големи и възстановяването ще отнеме няколко години. Осем от храмовете са напълно разрушени“, каза още той. 

Митрополитът говори и за загубите на Сръбската патриаршия през изминалата трудна година и подчерта, че и Сръбският патриарх Ириней и Черногорският митрополит Амфилохий „са допринесли много за Църквата“. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

До края на март ще бъде възстановено еднопосочното движение по пътя за Рилския манастир

До края на март ще бъде възстановено еднопосочното движение по пътя за Рилския манастир, съобщиха ...