Начало / Uncategorized / Св. Хонорат Арелатски – подвижник и епископ във Франция

Св. Хонорат Арелатски – подвижник и епископ във Франция

На 16 януари Православната църква чества паметта на св. Хонорат, епископ на Арл и основател на манастир на Леринските острови, Франция. 

Св. Хонорат е роден във Франция около 350 г. и произхожда от изтъкнато римско семейство. След поклонничество в Гърция и Рим той става монах на остров Лерин, където заедно с други негови братя монаси (св. Луп, св. Евхерий и св. Хиларий и др.) започват да се подвизават. 

Светецът се подвизавал в пост и молитва и чрез непрестанните подвизи „силите на тялото отстъпили място на силите на духа“. Макар и в недобро здравословно състояние, той успял да запази своето духовно правило за пост и бдение, както правели и по-младите и по-силни телесно от него братя.

Въпреки своите изпитания светецът редовно посещавал болните и им помагал духовно и телесно утешение. 

По всякакъв начин св. Хонорат гледал да бъде в подкрепа на своите братя. Украсен с добродетели, светецът лекувал различни духовни болести, като освободил мнозина от поробването им на порока. Неговото правилно разбиране за отделния човек и личност му позволило да дава подходящите духовни съвети за справянето с греховните страсти и борбата с греховете. Манастирът, основан от св. Хонорат, става такъв духовен център, че от него започват своя духовен път много от православните епископи на Запад. Едно от преданията разказва, че известният просветител на Ирландия св. Патрик също се е обучавал в манастира на св. Хонорат. 

След кончината на Арелатския архиепископ Патрокъл св. Хонорат бил призован да наследи духовното ръководство на епархията, която арианите и манихаите силно повредили. Той успял да възстанови реда и православното изповедание, като същевременно продължил да ръководи монасите, от освания от него манастир, в Лерин. Пише своя труд Sermo de Vita Sancti Honorati. Св. Хонорат умира през 429 г. Паметта му и до днес се почина в южна Франция. 

Превод: Ангел Карадаков 

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...