Начало / Новини / Почина игумения Валентина Друмева

Почина игумения Валентина Друмева

Късно снощи, на 87-годишна възраст, почина игуменката на Калоферския манастир монахиня Валентина Друмева. 

Майка Валентина е починала в болница Пълмед, Пловдив. 

Монахиня Валентина, в света – Стойка Стоева Друмева, е родена на 18 август 1934 година. Тя произхожда от вярващо семейство, което поколения преди да се роди тя, е водело духовен и въцърковен живот. Дядо й е бил настоятел на храма в село Войводино, Варненско, в което е родена. От малка е възпитана във вярата, била е дете, привързано към книгите и размишленията, но не е била особено затворена в себе си. 

Монахиня Валентина постъпва в Калоферския девически манастир през 1960 г. По време на честването на 100-годишнината от обновяването на манастира, на 29 юли 1962 г., тя е постригана в монашество от приснопаметния патриарх Кирил, в присъствието на тогавашния Български патриарх Кирил и много духовници, събрани за тържеството.  Десетилетия наред майка Валентина твори и просвещава родния ни народ с десетките си книги с християнски поеми и стихове, исторически изледвания и проповеди. 

Бог да я прости! 

В памет на игумения Валентина ви предлагаме няколко публикации качвани в сайта ни през годините. 

Монахиня Валентина Друмева: Най-хубавият дар за човека е монашеството

Монахиня Валентина: Най-страшен е адът на гузната съвест

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...