Начало / Uncategorized / Св. Нектарий и датата 15 януари

Св. Нектарий и датата 15 януари

Няколко от големите събития, които бележат живота на свети Нектарий Егински Чудотворец са се случили на днешния ден през различни години.

  • 15 януари 1847 г., тримесечният Анастасий Кефалас (светското име на св. Нектарий), е бил кръстен в църквата „Св. Ксения Римлянка“ в родната му Силиврия.
  • 15 януари 1887 г., митрополит Григорий Хиоски го ръкоположил за йеродякон, като му дал името – Нектарий.
  • 15 януари 1889 г., бива избран единодушно измежду трима кандидати за Пентаполски митрополит.
  • 15 януари 1998 г., Светият Синод на Александрийската патриаршия проси официално прошка от светителя Нектарий.

77 години след смъртта на св. Нектарий, 108 години след изгонването му от Александрийската патриаршия и 37 години след официалното му признаване за светец на Православната църква от Вселенската патриаршия, наклеветеният, набеден и изгонен от Египет и всичките лъжи спрямо него са били заличени за несправедливата присъда, която му била наложена. През 1998 година, на заседание на Светия синод тогавашният  Александрийски патриарх и на цяла Африка Петър VII (+2004) ведно с членовете на Синода тържествено искат извинение и прошка от свети Нектарий Егински за претърпяното в годините, когато е бил в Египет, а и за времето след това.

Свидетелство на състудентка на патриарх Петър VII Александрийски*

Учихме в Богословския факултет на Атинския университет с Александрийския патриарх Петър VII. През последната година от следването си имахме разговор в компанията ни от състуденти какво ще прави всеки един от нас, след като завърши. Даже някои се шегуваха с него, че се стреми да стане патриарх на Александрия и един от отправените въпроси беше:

Какво ще направиш, ако станеш Александрийски патриарх? Той посочи пет неща, които ще направи, ако това се случи. Първото, на което и наблегна най-много, беше, че ще възстанови статута на свети Нектарий като Пентаполски митрополит и ще признае святостта му от страна на патриаршията.

Оригиналният папирус, на който е изписано синодалното решение за искане на прошка от св. Нектарий.

Обстоятелствата се подредиха така, че той действително се възкачи на трона. Не мина и година, откакто пое Александрийската патриаршия, свика Светия синод, пред всички членове поставил иконата на свети Нектарий и вкупом са поискали тържествено извинение и прошка от името на предшествениците им от Патриаршията на Александрия за техните действия против светията.

Парадоксът, предшествал този исторически миг, беше, че всички православни християни почитаха свети Нектарий като светия и го възхваляваха, само Александрийската патриаршия беше настрана и сякаш за нея той не съществуваше. Името му беше вписано в Патриаршеските актове и оттогава се почита паметта му и в рамките на Александрийската патриаршия.

За въпросното тържествено извинение патриарх Петър повика един египетски специалист, който калиграфски изписа текста на решението от 15 януари 1998 година. Този папирус, който съдържа извинение и искане на прошка към св. Нектарий от членовете на Светия синод, беше донесен в манастира в деня на първия празник, който предстоеше през същата година, това беше 3 септември (намиране мощите на св. Нектарий). Голямото събитие беше последвано от Архиерейска Света литургия, след която се състоя и тържественото връчване от патриарх Петър VII Александрийски на Негово Високопреосвещенство митрополита на Идра, Спецес и Егина Йеротей.

След възстановяване честта на свети Нектарий от страна на Александрийската патриаршия на 15 януари 1998 година, тази дата се установи и като третия ни голям празник в манастира в чест на свети Нектарий.

Моментът на връчването на патриаршеския и синодален акт на Св. Синод на Александрийската патриаршия с искането за извинение и прошка към св. Нектарий Егински Чудотворец.

С голямо успокоение и радост се прие Синодалното решение относно искането на прошка и извинение към светията за всичко, което му е било причинено в трите години, прекарани в Египет. Папирусът на решението за извинение и искане на прошка от страна на Светия синод на Александрийската патриаршия е поставено в  килията на св. Нектарий в манастира „Света Троица” на остров Егина, който той въздигна за слава на Бога.

*Името на състудентката на патриарх Петър VII Александрийски остава анонимно по личното й желание, поради нейната скромност. Понастоящем тя е монахиня и житейският й път има много допирни точки със св. Нектарий. Свидетелството е споделено пред автора на книгата на 22 юни 2020 г.

Материалът е изготвен по книгата „Светецът на моето сърце“ – свети Нектарий Егински Чудотворец, автор Ангел Бончев, Глава: Прости ни, свети Нектарий!

КНИГАТА „СВЕТЕЦЪТ НА МОЕТО СЪРЦЕ“ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОРЪЧАНА САМО НА ТЕЛЕФОН – 0898802638.

Сайтът „Добротолюбие“ е медиен партньор по популяризиране житието и чудесата на свети Нектарий Егински в България.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...