Начало / Uncategorized / Св. Нектарий и датата 15 януари

Св. Нектарий и датата 15 януари

Няколко от големите събития, които бележат живота на свети Нектарий Егински Чудотворец са се случили на днешния ден през различни години.

  • 15 януари 1847 г., тримесечният Анастасий Кефалас (светското име на св. Нектарий), е бил кръстен в църквата „Св. Ксения Римлянка“ в родната му Силиврия.
  • 15 януари 1887 г., митрополит Григорий Хиоски го ръкоположил за йеродякон, като му дал името – Нектарий.
  • 15 януари 1889 г., бива избран единодушно измежду трима кандидати за Пентаполски митрополит.
  • 15 януари 1998 г., Светият Синод на Александрийската патриаршия проси официално прошка от светителя Нектарий.

77 години след смъртта на св. Нектарий, 108 години след изгонването му от Александрийската патриаршия и 37 години след официалното му признаване за светец на Православната църква от Вселенската патриаршия, наклеветеният, набеден и изгонен от Египет и всичките лъжи спрямо него са били заличени за несправедливата присъда, която му била наложена. През 1998 година, на заседание на Светия синод тогавашният  Александрийски патриарх и на цяла Африка Петър VII (+2004) ведно с членовете на Синода тържествено искат извинение и прошка от свети Нектарий Егински за претърпяното в годините, когато е бил в Египет, а и за времето след това.

Свидетелство на състудентка на патриарх Петър VII Александрийски*

Учихме в Богословския факултет на Атинския университет с Александрийския патриарх Петър VII. През последната година от следването си имахме разговор в компанията ни от състуденти какво ще прави всеки един от нас, след като завърши. Даже някои се шегуваха с него, че се стреми да стане патриарх на Александрия и един от отправените въпроси беше:

Какво ще направиш, ако станеш Александрийски патриарх? Той посочи пет неща, които ще направи, ако това се случи. Първото, на което и наблегна най-много, беше, че ще възстанови статута на свети Нектарий като Пентаполски митрополит и ще признае святостта му от страна на патриаршията.

Оригиналният папирус, на който е изписано синодалното решение за искане на прошка от св. Нектарий.

Обстоятелствата се подредиха така, че той действително се възкачи на трона. Не мина и година, откакто пое Александрийската патриаршия, свика Светия синод, пред всички членове поставил иконата на свети Нектарий и вкупом са поискали тържествено извинение и прошка от името на предшествениците им от Патриаршията на Александрия за техните действия против светията.

Парадоксът, предшествал този исторически миг, беше, че всички православни християни почитаха свети Нектарий като светия и го възхваляваха, само Александрийската патриаршия беше настрана и сякаш за нея той не съществуваше. Името му беше вписано в Патриаршеските актове и оттогава се почита паметта му и в рамките на Александрийската патриаршия.

За въпросното тържествено извинение патриарх Петър повика един египетски специалист, който калиграфски изписа текста на решението от 15 януари 1998 година. Този папирус, който съдържа извинение и искане на прошка към св. Нектарий от членовете на Светия синод, беше донесен в манастира в деня на първия празник, който предстоеше през същата година, това беше 3 септември (намиране мощите на св. Нектарий). Голямото събитие беше последвано от Архиерейска Света литургия, след която се състоя и тържественото връчване от патриарх Петър VII Александрийски на Негово Високопреосвещенство митрополита на Идра, Спецес и Егина Йеротей.

След възстановяване честта на свети Нектарий от страна на Александрийската патриаршия на 15 януари 1998 година, тази дата се установи и като третия ни голям празник в манастира в чест на свети Нектарий.

Моментът на връчването на патриаршеския и синодален акт на Св. Синод на Александрийската патриаршия с искането за извинение и прошка към св. Нектарий Егински Чудотворец.

С голямо успокоение и радост се прие Синодалното решение относно искането на прошка и извинение към светията за всичко, което му е било причинено в трите години, прекарани в Египет. Папирусът на решението за извинение и искане на прошка от страна на Светия синод на Александрийската патриаршия е поставено в  килията на св. Нектарий в манастира „Света Троица” на остров Егина, който той въздигна за слава на Бога.

*Името на състудентката на патриарх Петър VII Александрийски остава анонимно по личното й желание, поради нейната скромност. Понастоящем тя е монахиня и житейският й път има много допирни точки със св. Нектарий. Свидетелството е споделено пред автора на книгата на 22 юни 2020 г.

Материалът е изготвен по книгата „Светецът на моето сърце“ – свети Нектарий Егински Чудотворец, автор Ангел Бончев, Глава: Прости ни, свети Нектарий!

КНИГАТА „СВЕТЕЦЪТ НА МОЕТО СЪРЦЕ“ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОРЪЧАНА САМО НА ТЕЛЕФОН – 0898802638.

Сайтът „Добротолюбие“ е медиен партньор по популяризиране житието и чудесата на свети Нектарий Егински в България.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...