Начало / Новини / За просветителката на Грузия

За просветителката на Грузия

Света равноапостолна Нина е покровителка и покръстителка на Грузия, донесла християнството, покръстила царското семейство и мисионерствала за покръстването на грузинския народ в началото на IV век. Данните за живота й в източните и западните житиета се различават, като за година на раждане се посочва от 280 до 296 г. сл. Хр., а за година на кончината ѝ – 332, 335 или 340 г.

Баща й бил роднина на Свети Георги Победоносец, а майка й – сестра на Йерусалимския патриарх. Дванадесетгодишна Нина заминала за Йерусалим, а по-късно и за Иверия (днешна Грузия). Там тя започва да разпространява вярата в Господ Иисус Христос. По пътя девойката стига до град Мцхет. Там попада на грандиозно езическо пиршество. Изведнъж тогава се случва чудо. Езическият идол, който е обект на молитви от страна на местните жители, бива поразен от мълния и всички изпадат в паника. Именно Нина предизвикала това, тъй като се помолила на Бог да спре деянията на езичниците.

Започва да проповядва благата вест за Христос Спасител и същевременно се отдава на церителска дейност.

Слухът за нея достига до царицата на Грузия Нана, страдаща от неизлечима болест. С усърдни молитви св. Нина успява да ѝ върне здравето, което кара царицата Нана да повярва в Христа, да отхвърли езичеството и да се покръсти през 314 г. Светицата продължава своята проповедническа и целебна дейност и става широко известна в страната.

Света Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към покаяние. След смъртта й през 335 г. започват и честванията на паметта на светицата. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Тържествен Пасхален благотворителен концерт “МОСТ НА НЕБЕСАТА”

На 15 май врачанското село Лиляче ще стане домакин на едно от значимите  културни събития ...