Начало / Новини / За просветителката на Грузия

За просветителката на Грузия

Света равноапостолна Нина е покровителка и покръстителка на Грузия, донесла християнството, покръстила царското семейство и мисионерствала за покръстването на грузинския народ в началото на IV век. Данните за живота й в източните и западните житиета се различават, като за година на раждане се посочва от 280 до 296 г. сл. Хр., а за година на кончината ѝ – 332, 335 или 340 г.

Баща й бил роднина на Свети Георги Победоносец, а майка й – сестра на Йерусалимския патриарх. Дванадесетгодишна Нина заминала за Йерусалим, а по-късно и за Иверия (днешна Грузия). Там тя започва да разпространява вярата в Господ Иисус Христос. По пътя девойката стига до град Мцхет. Там попада на грандиозно езическо пиршество. Изведнъж тогава се случва чудо. Езическият идол, който е обект на молитви от страна на местните жители, бива поразен от мълния и всички изпадат в паника. Именно Нина предизвикала това, тъй като се помолила на Бог да спре деянията на езичниците.

Започва да проповядва благата вест за Христос Спасител и същевременно се отдава на церителска дейност.

Слухът за нея достига до царицата на Грузия Нана, страдаща от неизлечима болест. С усърдни молитви св. Нина успява да ѝ върне здравето, което кара царицата Нана да повярва в Христа, да отхвърли езичеството и да се покръсти през 314 г. Светицата продължава своята проповедническа и целебна дейност и става широко известна в страната.

Света Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към покаяние. След смъртта й през 335 г. започват и честванията на паметта на светицата. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...