Начало / Новини / Постоянният Св. Синод на Атинската архиепископия обсъжда отново мерките в Гърция

Постоянният Св. Синод на Атинската архиепископия обсъжда отново мерките в Гърция

На 12 януари започнаха заседанията на Постоянния Св. Синод на Гръцката православна църква. Работата на Синода ще продължи и днес, като по-късно през деня се очаква да бъдат оповестени решенията на архиереите от Гръцката църква. 

Според информацията на orthodoxianewsagency.gr на вчерашното заседание е обърнато внимание на отбелязването на празника Богоявление и спазването на мерките от вярващите, наложените глоби, както и жалбата на Църквата пред Държавния съвет в Гърция. Особено безпокойство митрополитите са изразили по въпроса за разрешаването на гражданските бракове в Гърция, но не и на църковните такива. 

Митрополитите са отбелязали, че заради икономическата криза през последното десетилетие се наблюдава промяна в сключването на граждански бракове и провеждането на венчания. Според обявената статистика от 2012 г. насам гражданските бракове се увеличават за сметка на църковните такива.

Заседанията са водени от Атинския архиепископ Йероним и се провеждат дистанционно. По-късно днес се очаква да бъдат оповестени и други решения на Постоянния Св. Синод на Гръцката църква. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...