Начало / Новини / Постоянният Св. Синод на Атинската архиепископия обсъжда отново мерките в Гърция

Постоянният Св. Синод на Атинската архиепископия обсъжда отново мерките в Гърция

На 12 януари започнаха заседанията на Постоянния Св. Синод на Гръцката православна църква. Работата на Синода ще продължи и днес, като по-късно през деня се очаква да бъдат оповестени решенията на архиереите от Гръцката църква. 

Според информацията на orthodoxianewsagency.gr на вчерашното заседание е обърнато внимание на отбелязването на празника Богоявление и спазването на мерките от вярващите, наложените глоби, както и жалбата на Църквата пред Държавния съвет в Гърция. Особено безпокойство митрополитите са изразили по въпроса за разрешаването на гражданските бракове в Гърция, но не и на църковните такива. 

Митрополитите са отбелязали, че заради икономическата криза през последното десетилетие се наблюдава промяна в сключването на граждански бракове и провеждането на венчания. Според обявената статистика от 2012 г. насам гражданските бракове се увеличават за сметка на църковните такива.

Заседанията са водени от Атинския архиепископ Йероним и се провеждат дистанционно. По-късно днес се очаква да бъдат оповестени и други решения на Постоянния Св. Синод на Гръцката църква. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Тържествен Пасхален благотворителен концерт “МОСТ НА НЕБЕСАТА”

На 15 май врачанското село Лиляче ще стане домакин на едно от значимите  културни събития ...