Начало / Новини / Почина почетният екзарх на Беларус митрополит Филарет (Вахромеев)

Почина почетният екзарх на Беларус митрополит Филарет (Вахромеев)

На 12 януари 2021 г. на 86-годишна възраст почина почестният патриаршески екзарх на Беларус митрополит Филарет (Вахромеев), съобщава Руската православна църква на своя официален сайт. 

През декември минатала година митрополит Филарет е бил хоспитализиран в клиника в Минск. За него до последно са пологали грижи сериозен екип от лекари. 

Митрополит Филарет е роден на 21 март 1935 г. в Москва. През 1935 г. завършва гимназия и хорово пеене. През 1957 г. завършва Московската духовна семинария и постъпва в Московската духовна академия. На 3 април 1959 г. е постриган в монашество. На 26 април 1959 г. е ръкоположен за йеродякон, а през 1961 г. е ръкоположен и за йеромонах. През същата година бъдещият митрополит Филарет завършва Московската духовна академия със степен доктор. През 1968 г. митрополит Филарет участва в комисията по канонизацията на св. Николай Японски, заема различни послушания и длъжности, възложени му от Св. Синод на Руската църква. 

На 15 април 1975 г. Филарет става митрополит. С решение на Св. Синод на РПЦ през 1978 г. е назначен за Мински митрополит в Беларус. През 1989 г. е назначен и за Екзарх на Беларус. През 2013 г. той е освободен от това му послушание, но той остава почетен екзарх на Беларус, като има и право да участва в заседанията на Св. Синод и в решенията на местната църква. 

Бог да го прости! 

За Ангел Карадаков

Виж още

Петте музея на Рилския манастир представят хилядолетната история на България

Петте музея на Рилската света обител представят хилядолетната история на България, богатата богослужебна и книжовна ...