Начало / За нас / Любопитно / Стенописи от преди тези на Захарий Зограф излизат при реставрация на Бачковския манастир

Стенописи от преди тези на Захарий Зограф излизат при реставрация на Бачковския манастир

При направени сонди по време на реставрация на стенописите в Бачковския манастир е установено, че под изображенията на Захарий Зограф има по-ранни, споделя реставраторът Владимир Цветков, информира bTV.

„Това би могло да бъде един много добър документ за времето“, разказва той за разкритията. Храмът „Св. архангели Михаил и Гавриил“ е построен пред единадесети век. На стената на църквата стои образа на големия ктитор на обителта – император Алексий Комнин и на българския цар Йоан Александър. Църквата е на два етажа, което е изключително рядко явление по онова време. 

Стенописите на втория етаж от храма са датирани от 19-и в. „Може да се види подписът на автора, както и точната дата – 1846 г. Под тях също има по-стари стенописи“, уточнява Владимир Цветков. Реставраторите очакват да разкрият повече от този по-долен слой стенописи във време на своята работа. Според учените храмът е изписван общо три пъти. Все още обаче не се знае кой от стенописните слоеве е най-древен. Средният е датиран от 11-и век, а последният от 19-и век.

Игуменът на ставропигиалната обител Величкият епископ Сионий заяви пред bTV, че реставрацията е започната преди 6 години и включва централната част на манастира и прилежащите му сгради. Ремонтните и възстановителни дейности се извършват с разрешение на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата и се финансират от дарения направени на обителта от християни. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Обраха църква между Банско и Добринище

Видеоклип, публикуван във Facebook, разкрива кражба в храма „Свети Георги“ между Банско и Добринище, пише сайтът dunavmost.com.  Събитието се е ...