Начало / Новини / Почина главният секретар на Св. Синод на Кипърската архиепископия

Почина главният секретар на Св. Синод на Кипърската архиепископия

Кипърската архиепископия съобщи днес, че е починал главният й секретар архим. Григорий Мусурулис. 

Опелото и погребението на архимандрит Григорий ще се състои в четвъртък, 14 януари в Кипър. Очаква се заупокойното богослужение да бъде водено от Кипърския архиепископ Хризостом, както и от архиереи от Св. Синод на Кипърската архиепископия. 

Архим. Григорий Мурсулис е роден през 1950 г. на о-в Хиос. Учи филология и богословие в Солунския университет. През 1976 г. се присъединява към братството „Сотир“, като служи като проповедник и катехизатор в различни градове на Гърция, откроявайки се к много мисионерски и проповеднически трудове. 

През 2000 г. е назначен за представител на братството „Сотир“ в Кипър. През 2014 г. е приет от архиепископа на Кипър и служи като духовник в Кипърската архиепископия. През май същата година е ръкоположен за дякон и свещеник, а след това получава и офикията архимандрит. Служи в катедралата „Св. Йоан“, занимавайки се с проповедническа писателска дейност, радиопредавания с богословско съдържание, изповеди, катехизиране и младежки лагери. През януари 2018 г. е назначен от Св. Синод за негов главен секретар. „Служи на тази позиция с добросъвестност, последователност и голяма ревност“, отбелязват от Кипърската архиепископия. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...