Начало / Uncategorized / Архимандрит Василий: Богоявление е празник на светлините, на просвещението

Архимандрит Василий: Богоявление е празник на светлините, на просвещението

„Основата на нашата православна вяра е именно Троичният Бог – Отец, Син и Дух Светий и това Богоявление, както се нарича и на гръцки, Теофания или Епифания е явяванего на Троичния Бог пред човеците и празник на светлините, на просвещението“, каза в първия епизод на предаването „Религията днес“ по БНТ1 за новата 2021 г. архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия. 

Заедно с водещия на прадеването Георги Милков архим. Василий обърна внимание на основното послание на големия Господски празник, както и тържественото му отбелязване в Православната църква. „Всички ние следвайки пътя към Царството Божие се просвещаваме. Когато говорим за Богоявление, какво ни казва евангелското повествование? След като е навършил тридесет години нашият Спасител Христос пристъпва към р. Йордан или към своя педтеча св. Йоан Кръстител, за да изпълни всяка правда. За да покаже, че е дошъл да изпълни закона, а не да го наруши и в момента, когато той пристъпва и влиза в струите Йордански и понеже е безгрешен излиза веднага – отварят се небасата, чува се глас на Бога Отца, който казва: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение“ и се вижда Дух Светий, слизайки върху Него под вид на гълъб“, каза архим. Василий. 

Той падчерта още, че св. Йоан Кръстител е единственият предтеча пред Христа, както и това, че евангелието на св. ап. Лука започва именно със зачатието на св. Йоан Кръстител. В края на своето интервю архим. Василий припомни думите на св. Йоан Кръстител: „Покайте се, защото се приближи към вас Царството Божие“. 

Цялото интервю с архим. Василий може да гледате тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...