Начало / Uncategorized / Архимандрит Василий: Богоявление е празник на светлините, на просвещението

Архимандрит Василий: Богоявление е празник на светлините, на просвещението

„Основата на нашата православна вяра е именно Троичният Бог – Отец, Син и Дух Светий и това Богоявление, както се нарича и на гръцки, Теофания или Епифания е явяванего на Троичния Бог пред човеците и празник на светлините, на просвещението“, каза в първия епизод на предаването „Религията днес“ по БНТ1 за новата 2021 г. архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия. 

Заедно с водещия на прадеването Георги Милков архим. Василий обърна внимание на основното послание на големия Господски празник, както и тържественото му отбелязване в Православната църква. „Всички ние следвайки пътя към Царството Божие се просвещаваме. Когато говорим за Богоявление, какво ни казва евангелското повествование? След като е навършил тридесет години нашият Спасител Христос пристъпва към р. Йордан или към своя педтеча св. Йоан Кръстител, за да изпълни всяка правда. За да покаже, че е дошъл да изпълни закона, а не да го наруши и в момента, когато той пристъпва и влиза в струите Йордански и понеже е безгрешен излиза веднага – отварят се небасата, чува се глас на Бога Отца, който казва: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение“ и се вижда Дух Светий, слизайки върху Него под вид на гълъб“, каза архим. Василий. 

Той падчерта още, че св. Йоан Кръстител е единственият предтеча пред Христа, както и това, че евангелието на св. ап. Лука започва именно със зачатието на св. Йоан Кръстител. В края на своето интервю архим. Василий припомни думите на св. Йоан Кръстител: „Покайте се, защото се приближи към вас Царството Божие“. 

Цялото интервю с архим. Василий може да гледате тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Ниниан, апостол на Пиктите

На 16 септември Православната църква чества паметта на св. Ниниан, апостол на Пиктите. Според достигналите ...