Начало / Новини / Над 40 милиона са абортите по света през 2020 г.

Над 40 милиона са абортите по света през 2020 г.

Почти 43 милиона неродени деца са загубили живота си от аборти през изминалата година, информира Christian Post. 

Данните са получени от сайта Worldometers, който показва в реално време статистиката по раждаемост и смъртност в света. Броят на абортите е пет пъти по-висок отколкото при хората починали от онкологични заболявания, които са причина за смърт при много голям процент от хората в света. 

Само при първите пет дни на новата 2021 г. са регистрирани 550 000 аборта. Според сайта Worldometers дневно в света се правят по над 100 000 аборта. 

България остава на първо място в Европейския съюз по брой прекъснати бременности, информира bgonair.bg. Според официалната статистика ежемесечно над хиляда българки извършват аборт по собствено желание. Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Статистиката отчита само легално регистрираните манипулации, което означава че броят им може да бъде значително по-голям.

За първото тримесечие на 2020 година в България са регистрирани над 3 хил. аборта по желание от общо 5472. Въпреки че за същия период през 2019 година, абортите са били с над 400 по-малко, България продължава да запазва челна позиция по този показател в ЕС.  

Според данните за периода януари-март миналата година регистрираните аборти са 5800, от които 3600 са прекъснати по желание.

Броят на манипулациите отчита спад за периода на извънредното положение от април до юни включително, когато са извършени над 2600 по желание от общо 4721. За третото тримесечие на 2020 г.  картината е сходна – повече от 2600 жени са решили да сложат край на бременността си от общо  4665.

През миналата година 13 милиона души са починали следствие на заразни болести, 8,2 милиона души от онкологични заболявания, 5,1 милиона души вследствие на тютюнопушенето, алкохола, пандемията от Covid-19 и пътните инциденти. 

Снимка: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...