Начало / Новини / Утешение за възрастните в Хърватия

Утешение за възрастните в Хърватия

В навечерието на Рождество (стар стил) митрополит Порфирий от Сръбската православна църква посети дом за възрастни, заразени от КОВИД-19

Негово Високопреосвещенство Митрополит на Загреб и Любляна Порфирий посети  на 6 януари обитателите на дома за възрастни в Глина, които наскоро, след разрушителното земетресение, бяха преместени в друг старчески дом.

След земетресението, унищожило Бания, домът за възрастни понесе сериозни поражения, които оставиха без покрив близо 70 от неговите обитатели, болшинството от които православни християни. Ситуацията стана още по-сериозна, когато се разбра, че 20 от възрастните са КОВИД-19 позитивни, като са били преместени в Рехабилитационния център  в Загреб, който митрополитът посети в следобедните часове на Бъдни вечер.

Тропарът на Рождество бе изпълнен съвместно със свещениците, които го придружаваха, а митрополитът използва момента, за да поздрави пациентите с идващия празник, като се обърна към всички с думи на утеха. След това раздаде коледни дръвчета, както и подаръци. Особено докосваща бе срещата на митрополита с пациенти от Дервента (Босна и Херцеговина) – родното място на родителите на митрополита. „Винаги ще бъдете в нашите молитви. Във всеки един момент сме готови да ви  помогнем, с каквото можем“, каза митрополит Порфирий, като отправи благодарност към екипа на Рехабилитационния център за безкористната и неуморима саможертва, която проявяват към болните.

Източник: Митрополия на Загреб и Любляна

Автор: Марко Павлович

Превод: Асен Андонов

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...