Начало / Новини / Честваме празника на св. Никифор Прокажени

Честваме празника на св. Никифор Прокажени

На 4 януари Православната църква почита молитвено св. Никифор Прокажени, който бе канонизиран от Вселенската патриаршия през декември 2012 г. 

Празнични богослужения се състояха днес в параклиса, посветен на св. Никифор в центъра за възрастни хора „Св. Антим“ в Никозия. Тържествена св. литургия бе отслужена и в дома на светеца в с. Сирикари, о. Крит. 

Св. Никифор е роден в с. Сирикари, Крит през 1890 г. Родителите му са обикновени, но благочестиви християни, починали рано и той останал сирак в ранна възраст. Когато е на 13 години той започва работа в местна бръснарница, но развива симптомите на болестта на Хансен т.е. проказа. На 16 години той заминава за Египет тъй като признаците на болестта стават все по-видими, а той самият не желаел да бъде заточен на остров Спиналонга, където по онова време пребивавали болните от проказа. 

По-късно с посредничеството на духовник от Александрия той заминава за остров Хиос. Николай, както е светското име на св. Никифор, пристига на острова през 1914 г., когато е на 24 години и бива приет в болница за прокажени, където посещава и църквата „Св. Лазар“. Там той среща о. Антим Вагианос, който по-късно бива също канонизиран за светец. Св. Антим вижда в бъдещия св. Никифор любовта и отдадеността му към Църквата и усамотения монашески живот. Николай бива постриган в монашество и приема името Никифор. 

Св. Никифор живеел с искрено послушание, строг пост и работел в градината на болницата. Молел се през нощта, правел безброй поклони, имал добро отношение към всички. През 1957 г. бива преместен с други пациенти в Атина. Там той среща излекуваният вече о. Евмений, който помагал на св. Никифор. (За стареца Евмений може да прочетете тук)

Много хора се събирали в неговата скромна килия, за да се обогатят духовно. Лицето му, макар и нарането от болестта, греело от неувяхващата светлина на Пасхата Христова. 

Св. Никифор се преставил пред Бога на 4 януари 1964 г. Неговите мощи и до днес са нетленни и благоухаят. През декември 2012 г. св. Никифор бе причислен към лика на светиите от Вселенската патриаршия. 

На българските читатели паметта за св. Никифор е позната и от издадената в началото на тази година книга от журналиста Ангел Бончев с автор монах Симеон от Св. Гора. Книгата за св. Никифор (в света Николай) открива за българските читатели този непознат досега светия, прославил се като бърз помощник в болести и други нужди. Благодарение на упорития труд на автора са събрани всички известни сведения за живота на светеца. Голяма част от текста представлява свидетелства за чудесата, случили се в живота на хората, прибегнали с вяра и молитва за помощ към св. Никифор. В последната част са поместени Молебен канон за прослава на светеца и молитви, с които вярващите да се обръщат към него в своите нужди. Текстът е подкрепен с много документални снимки, а всички материали, използвани за книгата са били предоставени и разгледани от Комисията към Светия Синод на Вселенската патриаршия по канонизацията и причисляването на преподобния Никифор към лика на светиите. 

Изданието може да поръчате тук – 0898802638, както и на angelbonchev111@gmail.com 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на светите Константин и Елена

На 21 май Българската православна църква отбелязва паметта на св. император Константин и майка му ...