Начало / Новини / Патриарх Неофит: Наш дълг е да пазим свободата и заветите на предците си

Патриарх Неофит: Наш дълг е да пазим свободата и заветите на предците си

По повод Деня на освобождението на столицата ни от османска власт в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужен благодарествен молебен (тук). Негово Светейшество патриарх Неофит отправи и свое обръщение по повод годишнината. 

В него той казва, че „Освобождението на нашия град, на прекрасната ни столица София, и тази година ни връща назад във времето, когато с обединените усилия на братската руска армия и на юначното българско опълчение българските земи са освободени от чуждата, иноверна власт, държала в продължение на пет столетия под робството нашия народ“. 

„Днес, сто четиридесет и три години след онези мразовити дни, когато се е водила епичната битка за София, ние, благодарните потомци на славното българско опълчение, с признателност свеждаме глави пред подвига на всички герои на българската свобода.

Наш дълг е свято да пазим тази свобода, като стоим твърдо в заветите на предците.

Всеки изгубен през онези далечни дни човешки живот ни задължава да браним свободата си със съзнание за нейната висока цена и с постоянна готовност да я отстояваме винаги, когато под една или друга форма тя бъде изложена на опасност“, казва още предстоятелят на Българската православна църква.

Идточник: Българска патриаршия

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът Възвръщане на честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец

На 1 юли Църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането ...