Начало / Новини / Благодарствен молебен в храм „Света Неделя“ по повод 143-та годишнина от освобождението на София

Благодарствен молебен в храм „Света Неделя“ по повод 143-та годишнина от освобождението на София

Благодарствен молебен беше отслужен в храм „Света Неделя“ по повод 143-та годишнина от освобождението на София от турско робство.

Белоградчишкият епископ Поликарп, който възглави молебена, каза в своето слово, че с това молитвено последование благодарим на Бога за всичко онова, което е проявил като милост към нас и се молим и занапред да ни окриля, да ни благославя и да ни пази от всяко зло.

„Тази година няма да се осъществи шествието, което се организира след благодарствения молебен, но ние и тук ще направим заупокойна молитва, която ще е за всички загинали войни, за свободата на нашето отечество, на нашата вяра и за свободата на град София“, каза още епископът, предава в-к Труд.

Да отдаде почит дойде и кметът на София Йорданка Фандъкова. „На 4 януари отбелязваме 143 години от Освобождението на София. На този ден, по стар стил 23.12, в навечерието на Бъдни вечери и Коледа войските на генерал Йосиф Гурко заедно с българските доброволци влизат в нашия град. Точно тук, в църквата „Света Неделя“ е отслужен тържествен молебен и след по-малко от година след това градските власти взимат решение този ден да се отбелязва тържествено. За новата година епископ Поликарп пожела на миряните и българския народ да бъдат верни на православната си вяра, да бъдат близо до Бога и да се учим на добродетелите вяра, надежда и любов.

Снимка: Пламен Стоименов, Труд

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...