Начало / Новини / Храмове са пострадали тежко след земетресението в Хърватия

Храмове са пострадали тежко след земетресението в Хърватия

Вторичните трусове в Хърватия от вторник следобед продължават. До момента са регистрирани над 16. Те са с магнитуд над 3 по Рихтер. Само минути преди разговора ни беше усетен трус с магнитуд 4,9.

Броят на загиналите от силното земетресение, което разтърси Хърватия във вторник, достигна седем души, съобщи ТАСС, позовавайки се на държавната агенция Хина. Тялото на мъж, който е работил като органист в църква в селище близо до Сисак, е било открито под останките от сграда. В момента се извършват дейности по отстраняване на последиците от земетресението. Трус с магнитуд 6,3 бе регистриран във вторник в Хърватия. Епицентърът бе на 46 км югоизточно от Загреб. Дълбочината на огнището е била 5 км. По-рано беше съобщено за шест жертви на бедствието в град Петриня и в съседни градчета в областта.

Сръбската патриаршия разпространи снимки на много храмове, които са тежко пострадали вследствие на земетресението. Свещеници от Сисак и Петриня, заедно със семействата си са били принудени да напуснат домовете си, каза свещеник Веселин Ристич, енорийски свещеник в Сисак. Някои от храмовете и прицърковните сгради са толкова пострадали, че вече не могат да бъдат използвани. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...