Начало / Uncategorized / Руската църква лиши от сан протодякон Андрей Кураев

Руската църква лиши от сан протодякон Андрей Кураев

Епархийският съд в Москва е лишил от дяконски чин протодякон Андрей Кураев, като го е признал за виновен в клевета против Църквата, съобщава pravmir.ru.

Както съобщи началникът на Синодалния отдел по взаимоотношенията на Църквата със средствата за масова информация към Московска патриаршия Владимир Легойда, протодякон Андрей Кураев е призован на църковен съд заради своя статия, в която характеризира по оскърбителен начин личността на протойерей Александър Агейкин, починал от коронавирус. 

Съдът е установил в статията на протодякон Андрей хула против Църквата и клевета. Църковният съд се е състоял задочно, след многократен отказ от страна на протодякона да присъства. Решението може да бъде обжалвано преди да бъде утвърдено от Руския патриарх Кирил. 

Припомняме, че в края на месец април т.г. Руската църква аргоса протодякон Андрей Кураев (тук). По повод изказването на протодякона от Московска патриаршия тогава написаха: „Извършването на тази отвратителна постъпка, направена няколко часа след кончината на отец Александър, представлява особено цинично и безжалостно деяние. Постъпката предизвика възмущение сред архиереите, клириците и миряните на нашата Църква“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...