Начало / Новини / Почина митрополитът на Кастория Серафим от Гръцката църква

Почина митрополитът на Кастория Серафим от Гръцката църква

На 61 години днес е починал митрополитът на Кастория Серафим, съобщават гръцките медии. 

В началото на месеца митрополитът е бил хоспитализиран във военната болница в Солун. Митрополитът е бил приет на 8 декември в болницата и е дал положителен тест за Covid-19. На 20 декември състоянието на митрополита се влошава и той бива приет в интензивно отделение, където и почива. 

Много гръцки духовници, политици, общественици и правславни християни изразиха своето съжаление и тъга от загубата на един достоен йерарх на своята църква. 

Митрополитът на Кастория Серафим Папакостас е роден през 1959 г. в Агнантеро, Кардица. Завършил е Ризариевата семинария в Атина, а след това и Висшето църковно училище през 1983 г. и е ръкоположен за дякон. След това става студент в Богословския факултет на Атинския университет. Завършва през 1987 г., когато е ръкоположен и за йеромонах. 

Дълги години служи като дякон, свещеник и проповедник в храм „Св. Николай“ в Атина, където развива богата пастирска дейност, проповед и обръща особено внимание на служението на младите хора. Той е и директор на отдела за катехизация на младите хора към Атинската архиепископия. Ръкоположен е за митрополит на Кастория на 5 октомври 1996 г. 

Бог да го прости! 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Тържествен Пасхален благотворителен концерт “МОСТ НА НЕБЕСАТА”

На 15 май врачанското село Лиляче ще стане домакин на едно от значимите  културни събития ...