Начало / Новини / Почина митрополитът на Кастория Серафим от Гръцката църква

Почина митрополитът на Кастория Серафим от Гръцката църква

На 61 години днес е починал митрополитът на Кастория Серафим, съобщават гръцките медии. 

В началото на месеца митрополитът е бил хоспитализиран във военната болница в Солун. Митрополитът е бил приет на 8 декември в болницата и е дал положителен тест за Covid-19. На 20 декември състоянието на митрополита се влошава и той бива приет в интензивно отделение, където и почива. 

Много гръцки духовници, политици, общественици и правславни християни изразиха своето съжаление и тъга от загубата на един достоен йерарх на своята църква. 

Митрополитът на Кастория Серафим Папакостас е роден през 1959 г. в Агнантеро, Кардица. Завършил е Ризариевата семинария в Атина, а след това и Висшето църковно училище през 1983 г. и е ръкоположен за дякон. След това става студент в Богословския факултет на Атинския университет. Завършва през 1987 г., когато е ръкоположен и за йеромонах. 

Дълги години служи като дякон, свещеник и проповедник в храм „Св. Николай“ в Атина, където развива богата пастирска дейност, проповед и обръща особено внимание на служението на младите хора. Той е и директор на отдела за катехизация на младите хора към Атинската архиепископия. Ръкоположен е за митрополит на Кастория на 5 октомври 1996 г. 

Бог да го прости! 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...