Начало / Новини / Нека помогнем за реновирането на храм „Св. св. Константин и Елена” с. Осмар

Нека помогнем за реновирането на храм „Св. св. Константин и Елена” с. Осмар

Църковното настоятелство на храм „Св. св. Константин и Елена“ започва дарителска кампания за възстановяване и реновиране на храма. 

„Нашият храм е построен през 1862 г. от будните жители на с. Осмар. Макар и в робство тези трудолюбиви и духовно просветени хора са съумели да се организират и да построят един великолепен храм за времето си. Но поради упадъка на духовността през атеистичният период доведе до запустяване на множество храмове и манастир. Така и нашият храм не бе подминат“, пишат от църковното настоятелство.

„През годините на т.н. демокрация духовността за съжаление не се възвърна, както е била преди. От последните години с помощта на будни(духовно) хора се направиха някои належащи ремонти. Покрива се подмени, камбанарията се ремонтира, купола и кръстовете се подмениха с нови, тава на храма се смени с нов ,иконите на иконостаса се реставрираха, входната врата дограмата се смениха с нови,стъпалата към Балкона се подновиха и много други по дребни работи се смениха или подновиха. За съжаление има и още належали ремонтни дейности да се свършат, за който трябват средства. Като смяната на пода на храма, подмяната на пътеките около храма, боядисването на фасадата, смяната на иконостаса“. 

Във връзка с предстоящата кръгла годишнина, която през 2022 се навършват 160 г. от построяването и освещаването храма. Църковното настоятелство предприема инициативата за събиране да средства, чрез дарителска кампания, която да помогне да се осъщесвтвят предвидените ремонти, за да може и нашият храм да придобие великолепието което заслужава. Църковното настоятелство моли всеки, който има желание да помогне с парични средства да го направи на дарителската сметка на храма, а за тези които искат да помогнат с материали или труд да се свържат с председателя на храма за да се съгласува от какво точно има нужда“, казват още от настоятелството в с. Осмар.

Дарителска Банкова сметка
В Обединена Българска Банка (ОББ) Прав. храм Св.св.Контантин и Елена с Осмар
BIC: UBBSBGSF
BG47UBBS 800210 28667340

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...