Начало / Новини / Нека помогнем за реновирането на храм „Св. св. Константин и Елена” с. Осмар

Нека помогнем за реновирането на храм „Св. св. Константин и Елена” с. Осмар

Църковното настоятелство на храм „Св. св. Константин и Елена“ започва дарителска кампания за възстановяване и реновиране на храма. 

„Нашият храм е построен през 1862 г. от будните жители на с. Осмар. Макар и в робство тези трудолюбиви и духовно просветени хора са съумели да се организират и да построят един великолепен храм за времето си. Но поради упадъка на духовността през атеистичният период доведе до запустяване на множество храмове и манастир. Така и нашият храм не бе подминат“, пишат от църковното настоятелство.

„През годините на т.н. демокрация духовността за съжаление не се възвърна, както е била преди. От последните години с помощта на будни(духовно) хора се направиха някои належащи ремонти. Покрива се подмени, камбанарията се ремонтира, купола и кръстовете се подмениха с нови, тава на храма се смени с нов ,иконите на иконостаса се реставрираха, входната врата дограмата се смениха с нови,стъпалата към Балкона се подновиха и много други по дребни работи се смениха или подновиха. За съжаление има и още належали ремонтни дейности да се свършат, за който трябват средства. Като смяната на пода на храма, подмяната на пътеките около храма, боядисването на фасадата, смяната на иконостаса“. 

Във връзка с предстоящата кръгла годишнина, която през 2022 се навършват 160 г. от построяването и освещаването храма. Църковното настоятелство предприема инициативата за събиране да средства, чрез дарителска кампания, която да помогне да се осъщесвтвят предвидените ремонти, за да може и нашият храм да придобие великолепието което заслужава. Църковното настоятелство моли всеки, който има желание да помогне с парични средства да го направи на дарителската сметка на храма, а за тези които искат да помогнат с материали или труд да се свържат с председателя на храма за да се съгласува от какво точно има нужда“, казват още от настоятелството в с. Осмар.

Дарителска Банкова сметка
В Обединена Българска Банка (ОББ) Прав. храм Св.св.Контантин и Елена с Осмар
BIC: UBBSBGSF
BG47UBBS 800210 28667340

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...