Начало / Новини / Митрополит Хризостом: Заветът на патриарх Ириней бе обединението на сърбите

Митрополит Хризостом: Заветът на патриарх Ириней бе обединението на сърбите

По повод 40-ия ден от кончината на Сръбския патриарх Ириней днес бе отслужена Заупокойна св. Литургия и панихида в криптата на храма „Св. Сава“ в Белград. 

Заупокойните богослужения бяха възглавени от Дабро-Босанския митрополит Хризостом в съслужение с архиереи на Сръбската православна църква. Песнопенията бяха изпълнени от хора на катедралата „Св. Сава“, както и от два смесени хора на Певческото дружество на църквата „Св. Сава“, под ръководството на д-р Катерина Станкович. Богосуженията бяха директно излъчвани по радио Слово любве и ТВ Храм. 

Молитвено участие взеха Загребско-Люблянския митрополит Порфирий както и епископите Бачки Ириней, Врански Пахомий, Шумадийски Йоан, Браничевски Игнатий, ръководещ и епархията на Черна гора и др. както и прот. Виталий Тарасев, представител на РПЦ в Сърбия. На богослуженията присъстваха представители на кралското семейство Караджорджевич принц Филип и принцеса Деница, представители на светските власти

В своята проповед митрополит Хризостом посочи, че духовният завет на блаженопочившия патриарх Ириней е да бъде запазено единството на сръбския народ чрез Църквата, езика, писмеността и културата, да се запази църквата на св. Сава в мир, хармония и единство в измъченото Косово и Метохия. „Пазим единството, за да помогнем на братята и сестрите ни в Черна гора в борбата им да се противопоставят на онези, които се борят срещу единството на Църквата и нашия народ…“, каза митрополит Хризостом. Той допълни още, че покойният патриарх Ириней духовно е обгрижвал сърбите в Австралия, Америка, Европа. 

Митрополит Хризостом каза още, че десетгодишното патриаршеско служение на патриарх Ириней е бурно и изпълнено с трудности, както в родината, така и по света. Той допълни, че патриарх Ириней мъдро е управлявал кораба на Сръбската църква, като се е стремял да я запази в единство, святост и съборност. „Благодарим му за всичко, което направи за сръбския народ, особено по голямата работа по завършването на великолепния храм „Св. Сава““. 

Текст: Марко Павлович

Снимка: Радио „Слово любве“ 

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...