Начало / Новини / Благоевград ще има нов и по-голям храм

Благоевград ще има нов и по-голям храм

Благоевград ще има втора църква в центъра на града, която ще е по-голяма и по-впечатляваща от сегашния храм „Въведение Богородично”.

Тя ще се издигне в района на кооперативни пазар. Край нея ще има достатъчно място за зеленина, за да може миряните да отдъхват там, след като цапалят свмещ в светата обител. В района на храма ще се изгради и общински паркинг. Това бе решено от Общинският съвет, който отхвърли две стари свои решения, свързани с имота, и прие трето, което решава бъдещето на храма и терена около него.

Предвижда се запазването на откритото тържище, където производители от целия Пирински край продават продукцията си в сряда и събота, издигането на светата обител и построяването на паркинг. Ще бъдат изготвени три Подробни устройствени плана от Общинска администрация-Благоевград за всеки един от тези обекти – пазар, църква и паркинг.

„Ще дарим земята и църквата на Неврокопска митрополия, но паркингът ще остане общинска собственост. Той ще е с площ от 430 квадратни метра. Целта ни е да има къде хората да паркират колите си, когято идват в храма, както и да се запази откритото тържище на града”, обясни общинският съветник Кирил Илиев.

Застроената площ на светата обител, която ще носи името на свети великомъченик Мина, ще е 489,445 кв. метра и разгъната застроена площ от 589 кв. метра. Одобреният проект на архитект Георги Витанов е много близък до храм „Света София“ в Истанбул. Преди време имаше идея храмът да е в бившата казарма, но сегашното общинско ръководство иска да се изпълни волята на покойния вече Неврокопски митрополит Натанаил. Преди години той освети мястото край пазара и благослови бъдещото строителство на църква точно в този район. Строежът на храма трябва да приключи до две години и половина.

По информация на: КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...