Начало / Uncategorized / Албанският архиепископ Анастасий за коронавируса, пандемията и вярата

Албанският архиепископ Анастасий за коронавируса, пандемията и вярата

„През живота си съм преживял много видове заболявания, но това беше преминаване в непозната област“, каза за своето боледуване от коронавирус Негово Блаженство Албанският архиепископ Анастасий, в интервю пред за неделното издание на вестник „Катимерини“.

Негово Блаженство отбеляза, че най-трудният момент за него е бил, когато са го прехвърляли със специалния самолет C-130 (своебразна „линейка“ между континентална Гърция и нейните острови) и настаняването му в изолаторната камера:

„Когато ме поставиха в изолатора, имах усещането, че влизам в ковчег. Непосилен момент“.

Архиепископ Анастасий подчерта, че в трудните моменти от живота си се позовава на основните начала на вярата. В допълнение, Негово Блаженство заяви, че вярва, че пандемията от коронавирус ще промени света:

„Пандемията направи за смях отбранителните системи на силните на деня и великият урок е, че за справяне с нея са необходими универсална мобилизация на всички научни и други сили и глобална солидарност. Необходимо е да се преразгледат приоритетите на човечеството и ценностите, които определят неговия ход, като се основава на справедливостта и уважението към всяко човешко същество, а не на закона на най-силния.“

Припомяме, че Негово Блаженство Архиепископът на Албания надви, след 12-дневна хоспитализация в интензивното отделение на болница „Евангелизмос“, коронавируса.

За православната медия orthodoxianewsagency.gr Архиепископът каза, че още една трудност се е изпречила пред него, но той ще я преодолее с помощта на Бога и подчерта, че е оптимист, като попроси молитвите на хората.

Негово блаженство беше изписан рано следобед в понеделник, 23 ноември и продължи необходимото лечение при домашни условия в Атина. Славейки Бога за изхода от тежкото изпитание, което преживя с коронавируса, Архиепископът на Албанската църква изрази благодарността си към лекарите и медицинските сестри от Интензивното отделение под ръководството на професор Анастасия Котаниду.

От първия момент Президентът и Министър-председателите на Гърция и Албания, както и много други личности, които подкрепиха архиепископа в борбата му с вируса. Също така Архиепископът на Албания говори говори за Църквата и разривът й с науката, отбелязвайки, че би било голяма грешка да се позволяава подобно нещо, като подчерта, че

„Православната църква е избягвала да спонсорира научни изследвания и не заема позиция по нито едно новопоявило се научно достижение“.

В друга част от интервюто за вестник „Катимерини“ той заяви, че „няма поляризация между догмата и общественото здравеопачзване. По-скоро става въпрос на интерпретация на догмата и специфичните условия по този въпрос „. 

Източник:  orthodoxianewsagency.gr

Страницата подготви Силва Маринова. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...