Начало / Uncategorized / От днес столични духовници влизат в болнични заведения

От днес столични духовници влизат в болнични заведения

От днес, 21 декември, по инициатива и с благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, отделът „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска митрополия реализира посещение на духовници в столичните болнични заведения, съобщава Софийска митрополия.

Целта е духовно да бъдат подкрепени боледуващите хора и техните лекари, медицински сестри и обслужващ персонал. Това ще се осъществи от 30-на софийски свещеници, които вече се преборили вируса. Те ще помажат с осветен елей и ще поръсят със светена вода всички пациенти на болниците, както заразени с коронавирусна инфекция, така и общо боледуващи.

По този повод в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в присъствието на всички свещенослужители, които ще вземат участие в болничните посещения, освети със светена вода елей и 6 хил. иконички, с образа на приближаващия празник Рождество Христово. За духовно ободрение ще бъдат раздадени и голям брой джобно издание на Евангелието.

Програмата на посещенията предвижда те да бъдат в периодите от 20-23 декември 2020 г., както и в дните от 5-7 януари 2021 г.

Еп. Поликарп се обърна към присъстващите и ги насърчи с думите:

„В тези благодатни дни на Рождество Христово, наше задължение е да посещаваме болните, да се грижим за тях и да полагаме усилия те да бъдат подкрепени, да бъдат въздигнати  духовно. Така ще  покажем същността на нашата вяра и добродетелност и това, че сме достойни истински последователи на Иисуса Христа, полагащи грижи за нуждаещите се. Ще подарим и Евангелия, което да четат и духовно да се възраждат чрез Словото Божие. Нека бъде благословена тази инициатива, първа по рода си, и да се превърне в редовни срещи, с които да се подкрепят нашите болни и медици. Надявам се, тази духовна акция да премине под знака на Рождество Христово с мир, със силна вяра и с духовна радост.

Бог да помага, по молитвите на Светейшия ни патриарх Неофит, на всички, които търсят от Бога милост, закрила и здраве.“ – благопожела епископът.

Текст: Весела Игнатова, Софийска св. митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...