Начало / Новини / Освещават новия храм „Св. Прокопий Варненски“ догодина

Освещават новия храм „Св. Прокопий Варненски“ догодина

Първият във Варна нов православен храм от 100 години насам- „Св. Прокопий Варненски“ ще бъде осветен през следващата 2021 година, това съобщи  Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Той информира, че стенописите в олтара и на купола са готови, иконостасът също, приключва и  вертикалната планировка. Митрополит Йоан уточни, че има два варианта за периода на освещаването-през февруари или през май. Стана ясно, че ремонтът на Катедралния храм във Варна продължава. 

В момента е започанло позлатяването на камбанарийния и на централния купол. Първяият резултат от извършените ремнонтни дейности може да бъде видян от варненци до месец.

Припомняме, че ремонтът ще продължи около година. На скелетата на куполите може да се работи и през зимата и до скорост на вятъра до 70-80 км./час, благодарение на белите платнища, които ги покриват. Заради пандемията митрополит Йоан няма да посещава други градове в епархията за Рождество Христово, най-вероятно няма да има и шествие на Богоявление, а богослужебното последование по потапянето на кръста ще се състои на 6 януари в 12 часа. Бойните знамена ще се осветят във Военноморската база.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...