Начало / Uncategorized / Напредва ремонтът на 160-годишната църква в кюстендилското село Драговищица

Напредва ремонтът на 160-годишната църква в кюстендилското село Драговищица

Напредва спасителният ремонт на църквата „Успение Богоридично“ в кюстендилското с. Драговищица, строена през 1859 г., каза кметът на селото София Плачкова. Ремонтно укрепителните работи се отлагаха с десетилетия главно заради неосигурено финансиране.

Ремонтите започнаха лятото на тази година,  след като  с решение на Министерския съвет от м.г. за укрепване и реставрация на черквата са отпуснати 300 хил. лева.  Вече е сменен покривът. Предишни години зимата храмът се покриваше аварийно с полиетилен (найлон), за да са предотвратят сериозни течове, които да не доунищожат стенописите вътре,  казаха местни хора.

От 2013 г. в храма не се служи, защото има опасност таванът да се срути. Има пукнатина по цялото продължение на западната стена – от свода до основите,  и по целия свод от запад на изток.

Дървените обтегачи са се измъкнали от конструкцията на каменните зидове.

Дългогодишният  кмет на Драговищица  (Драголюб Стоянов) стартира дарителска акция – по откритата банкова сметка бяха събрани едва около 2 хил. лева.

Проектът се забави и заради проточили се процедури, докато експерти определят как да стане самото укрепване и реставрацията. Изпълнител е строителна фирма от Кюстендил.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...