Начало / Uncategorized / За злото в света и Божията воля

За злото в света и Божията воля

Войните, безбожните режими, насилието, бедствията, болестите, страданието… Всичко това, всъщност, е естествено да се случва в един увреден от греха свят, свят населен и управляван от увредени от греха хора.

Толкова зло има по света! Но няма как да приемем, че всичкото това зло и човешко страдание се случва по Божията воля. Божията воля е блага и всемогъща. На нея се подчиняват вселени, галактики, стихии, ангелски войнства, но има едно нещо, пред което тя отстъпва – свободната човешка воля.

Човекът има свободата да бъде сътрудник и изпълнител на благата Божия воля, според извечното си назначение.

Но има и свободата да е оръжие на демоничната зла воля, която той избира склоняван от страстите в душата му – властолюбие, алчност, гордост, завист, сладострастие…, но и поради своите страхове, малодушие, слабоволие, поради липса на трезвост и бдителност. 

Понякога злото в живота ни сякаш надделява. Но това не значи, че Божията воля е да страдаме и злото да властва. Божията воля, по-скоро е да не роптаем, да не униваме при изпитания, да останем в разгара на злото добри, в хаоса и размириците – мирни, пред враждуващите срещу нас – мироносци, в несигурността – спокойни, в безнадеждността – с непоклатима надежда и вяра. Да останем насред мрака носители и разпространители на Неговата незалязваща светлина, насред безумието – носители на здрав разум и разсъдителност, насред измамата и лъжата – носители на правдата и истината.

Божията воля е и насред ада да останем храмове на Неговата благодат, прибежище за отчаяните, уплашените, обърканите, изнемощелите, обезумелите.

Божията воля неизменно е да сме богоподобни, да сме солта, която не обезсолява, а пази от развала този паднал свят, да сме светилници, чиято светлина не помръква, а разкъсва тъмнината на заблудата и отчаянието, да сме приемници, носители и разпространители на Неговата благодат при всички обстоятелства и да не позволяваме тя да угасва в сърцата ни. А ако угасне поради невнимание, да я разгаряме пак и пак.

Божията воля, във всяко време и при всички обстоятелства, е да внасяме в този свят светлина, радост, утешение, здрав разум, трезвост, любов. А това можем да правим, ако сме носители на тези нетленни блага, ако сме носители на Божията благодат, чиито плодове са те. Тоест, ако не се поддаваме на гнева, отчаянието, страха пред лицето на злото, а запазим здрава молитвената си свързаност с Бога, Който е неизчерпаемият източник на всичко добро.

Автор: Александра Карамихалева

Източник: Светодавец, бр. 12

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...