Начало / Uncategorized / Вестник „Видински благовестник“ отбелязва една година от основаването си

Вестник „Видински благовестник“ отбелязва една година от основаването си

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил на 22 декември 2019 г., Неделя преди Рождество Христово, излeзе първият брой на изданието на Видинска света митрополия – седмичният вестник „Видински Благовестник“.

„Изминалата една година от създаването на епархийското печатно издание „Видински Благовестник“ е благоприятен повод за размишление и равносметка“, пишат от редакцията на вестника. Предлагаме ви и пълният текст, публикуван в официалната страница на Видинска епархия. 

„Както знаем от нашия житейски опит, всяко ново начало е трудно и изпълнено с предизвикателства. Така беше и с начеването на този благодатен труд. Обръщайки поглед назад си спомняме как, вдъхновени чрез благословението и с подкрепата на нашия архипастир – митрополит Даниил, започнахме повереното ни послушание за духовна полза и подкрепа на духовенството и вярващия народ в епархията ни. Не може да не си спомним различните притеснения и смущения в началото на това дело, които по човешки изпитвахме тогава.

Знаейки обаче, че от Всеподателя Бога „идва всеки съвършен дар и всяка премъдрост“ (Иак. 1:17), надявахме се на Неговата помощ и подкрепа, без които нищо не може да се случи. И те не закъсняха.

Благодарим на Бога за преодолените трудности и препятствия от различно естество, свързани с този благовестнически труд, през които Господ ни преведе през изтеклата година. Наистина, ежеседмичното издаване на вестник е едно предизвикателство! Предизвикателство е неговото оформление от техническа, богословска, естетическа страна, осигуряването на духовна литература, редактирането, печата – без тази и друга многостранна подкрепа, издаването му не би било възможно. Затова, вседушевно, от дълбочината на сърцето си благодарим на Бога за започнатото дело и че прави възможно издаването на вестника.

Отправяме всесърдечна признателност и благодарност и към всички наши скъпи в Христа сътрудници и спомоществователи за неоценимата помощ, която ни оказват при осъществяването на този труд.

Благодарим също така на всички свещеници и църковни настоятелства, братствата и сестринствата на манастирите в епархията, които полагат грижи, така че вестникът да достигне до повече християни.

С Божията помощ и искрената и братска подкрепа на всички вас, ние заедно започнахме и според силите си се трудим на тази Христова нива. Смирено молим Бога и занапред да имаме Неговата помощ и благословение в благовестническия труд, както се надяваме и молим също така за вашата молитвена и всестранна подкрепа.

Намираме се в предпразничните дни, в очакване да преживеем отново благодатната радост от Раждането в света на нашия Спасител Иисус Христос. Нека благата вест, че Бог е с нас винаги да съгрява сърцата и душите ни във всички трудности и изпитания. Нека кроткият и незлобив Богомладенец укрепи нашата вяра, уякчи надеждата ни на Него и ни даде да Го обикнем от цялото си сърце и душа, за да пребъдва Христос винаги в сърцата ни!

В днешното усилно, но и благодатно време, благопожелаваме на всички свои благочестиви читатели и благодетели здраве и преди всичко силна и чиста вяра, която да ражда добри и безкористни дела – за слава Божия и полза на нашите ближни! За много и благословени от Бога години в здраве и спасение!

Редакцията на вестник „Видински Благовестник““

Екипът на „Добротолюбие“ пожелава творчески успехи, бордрост и дръзновение в изготвянето и разпространението на изданието! 

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...