Начало / Uncategorized / Митрополит Серафим: Ваксинирането трябва да бъде личен избор

Митрополит Серафим: Ваксинирането трябва да бъде личен избор

За коронавируса, пандемията, духовните изпитания, както и за предстоящото ваксиниране говори Неврокопският митрополит Серафим в предаването на Дарик радио „Годината по Дарик“.

На въпрос на водещия Кирил Вълчев дали Православната църква ще насърчи хората да се ваксинират, митрополит Серафим отговори: „Не е работа на Православната църква да насърчава нито да се ваксинират хората, нито пък да ползват едни или други лекарства. Нека да насърчат хората тези, които имат яснота, но имат и искреността да излязат и да кажат на хората колко е опасно, дали е безопасно и всичко онова, което е свързано с прилагането на ваксините.

Нашата работа е да насърчим хората да вярват в Христос. Заповедта на Господ Иисус Христос е: „идете и научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина, и Св. Дух, и ги учите спазват всичко, което съм ви заповядал“.

Ваксините обаче са нещо, което е в компетенцията на онези, които имат тази специалност – медиците, лекарите, фармацевтите“, каза митрополит Серафим. 

Митрополит Серафим обърна внимание на това, че ваксинирането трябва да бъде личен избор „и именно тук е ролята на тези, които, ако са убедени, че това е правилно и безопасно, и ще доведе до добър резултат, да направят нужните разяснения така че хората да ги възприемат с доверие и да откликнат спрямо това, което им се предлага“, каза още той. 

Лично за себе си митрополит Серафим каза, че все още не е решил дали да се ваксинира, но каза, че не смята да избързва по този въпрос, докато не види нещо убедително. 

През време на интервюто с Кирил Вълчев митрополит Серафим говори и върху темата за това какво донесе пандемията в обществото ни, както и по други актуални въпроси от почти изминалата 2020 г. Той говори и върху създалото се през последните няколко месеца напрежение между България и Северна Македония. 

„Да се връщаме към вярата си в Христос“.

Това е един от основните акценти в рождественското послание на митрополит Серафим към паството и клира на Неврокопска епархия. „Вярата в Христос е единственият сигурен начин, който може да ни преведе през всякакви кризи, през всякакви бури и да ни отведе в крайната цел – спасението на душите и вечният живот в Царството Божие“. Митрополит Серафим сподели, че според него думата на 2020 г. е вяра

Цялото интервю с митрополит Серафим може да гледате по-долу. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...