Начало / Uncategorized / Богослужебна прослава на св. Игнатий Богоносец

Богослужебна прослава на св. Игнатий Богоносец

На 19 декември честваме паметта на св. Игнатий Богоносец, който е един от първите велики светители и свещеномъченици на светата Православна църква. По повод празника му публикуваме богослужебна прослава в негова чест. Текстовете са взети от книгата Минейник на български език в превод на протопсалт Методий Григоров. Книгата е под редакцията и с благословението на Сливенският митрополит Йоаникий. 

Стихири на Господи воззвах

Блажени Игнатие, наричан достойно Богоносец, когато Господ като милостив те взе в обятията си, откривайки ти догматите на небесната философия, тогава си възприел много светъл лъч, като гъба си почерпил вода от дълбочината на просвещението. Затова и си последвал стъпките, зовящи към Христос нашия Бог. Него моли да спаси и просвети душите ни!

Докоснат от съвършена любов, когато желанието за спасение разгоря твоята душа, светителю, тя те поощри да отидеш при Господа, отче! Тогава си изговорил познатите думи: аз съм пшеница на Създателя и трябва да бъда смлян от зъбите на зверовете, за да стана най-чист хляб за нашия Бог. него моли да спаси и просвети душите ни!

Разпънал си се с Христа, тайноведецо, когато изговори боговдъхновените слова: моето желание е да се разпъна и се старая да се приобщя към Неговите страдания. Тогава, Игнатие, като слънце бързо се устреми от изток на запад и, украсен с царска диадема, дойде при Христос. Него моли да спаси и просвети нашите души!

Слава на стиховните стихири

Достоен за вечно блаженство Игнатие! Твоята душа е твърда и диамантена, защото имайки непоколебимо желание към твоя Възлюбен, говореше: в мене няма огън към земното, а по-скоро – жива вода, която вътре в мене ми говори: ела при Отца! Затова, разпален от божествения Дух, си избрал зверовете по-скоро да се разделят от света и да те изпратят при любимия Христос. Него моли да спаси душите ни!

Тропар

Като стана подражател на нравите и наместник на престолите на апостолите, по пътя на съзерцанието ти, боговдъхновени, си извършил и дела. Поради това вярно си преподавал словото на истината и си пострадал за врата дори до кръв. Свещеномъченико Игнатие, моли Христа Бога да спаси душите ни!

За Ангел Карадаков

Виж още

Игуменът на Зографския манастир подари на кмета на Сливен „История славянобългарская“

Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий – игумен на Славянобългарския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Света ...