Начало / Uncategorized / Богослужебна прослава на св. Игнатий Богоносец

Богослужебна прослава на св. Игнатий Богоносец

На 19 декември честваме паметта на св. Игнатий Богоносец, който е един от първите велики светители и свещеномъченици на светата Православна църква. По повод празника му публикуваме богослужебна прослава в негова чест. Текстовете са взети от книгата Минейник на български език в превод на протопсалт Методий Григоров. Книгата е под редакцията и с благословението на Сливенският митрополит Йоаникий. 

Стихири на Господи воззвах

Блажени Игнатие, наричан достойно Богоносец, когато Господ като милостив те взе в обятията си, откривайки ти догматите на небесната философия, тогава си възприел много светъл лъч, като гъба си почерпил вода от дълбочината на просвещението. Затова и си последвал стъпките, зовящи към Христос нашия Бог. Него моли да спаси и просвети душите ни!

Докоснат от съвършена любов, когато желанието за спасение разгоря твоята душа, светителю, тя те поощри да отидеш при Господа, отче! Тогава си изговорил познатите думи: аз съм пшеница на Създателя и трябва да бъда смлян от зъбите на зверовете, за да стана най-чист хляб за нашия Бог. него моли да спаси и просвети душите ни!

Разпънал си се с Христа, тайноведецо, когато изговори боговдъхновените слова: моето желание е да се разпъна и се старая да се приобщя към Неговите страдания. Тогава, Игнатие, като слънце бързо се устреми от изток на запад и, украсен с царска диадема, дойде при Христос. Него моли да спаси и просвети нашите души!

Слава на стиховните стихири

Достоен за вечно блаженство Игнатие! Твоята душа е твърда и диамантена, защото имайки непоколебимо желание към твоя Възлюбен, говореше: в мене няма огън към земното, а по-скоро – жива вода, която вътре в мене ми говори: ела при Отца! Затова, разпален от божествения Дух, си избрал зверовете по-скоро да се разделят от света и да те изпратят при любимия Христос. Него моли да спаси душите ни!

Тропар

Като стана подражател на нравите и наместник на престолите на апостолите, по пътя на съзерцанието ти, боговдъхновени, си извършил и дела. Поради това вярно си преподавал словото на истината и си пострадал за врата дори до кръв. Свещеномъченико Игнатие, моли Христа Бога да спаси душите ни!

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...