Начало / Новини / Напредва градежът на единствената в столичния квартал „Изгрев“ църква на „Св. Пимен Зографски“

Напредва градежът на единствената в столичния квартал „Изгрев“ църква на „Св. Пимен Зографски“

Продължава кампанията за доброволни финансови дарения, планува се за Великден православният храм да бъде покрит Напредва градежът на единствения в район Изгрев православен храм „Свети Пимен Зографски“ –  един от деветте софийски светци, който е зограф, храмостроител и книжовник. 

Вече са вдигнати стените на сутеренния етаж. Започнало е изливането на бетон и се подготвя армировка на следващите етапи. С напредъка в строежа се гордее и инициаторът за създаване на Църковното настоятелство инж. Борислав Пелов. Желанието на всички – строители, надзор, настоятелство и граждани, е църквата да бъде покрита за Великден. 

Всичко зависи и от събраните средства, без това да оказва някакво влияние на строителя – фирма „Респект Билд“, ръководена от инж. Т. Тодоров, която изключително отговорно продължава сторителните дейности. Кампанията за събиране на пари като дарение е активна и в момента и всеки, който желае може да преведе на банковата сметка на настоятелството. „Нуждаем се подкрепа“, призоваха инициаторите за издигане на правослания храм в кв. Изток в градинката до КАТ.

Вече е изградена югоизточната стена на църквата, налята с бетон е и югозападната и е започнато изплитането на арматура като подготовка за третия етап – източната стена на храма, разказаха пред Столица.bg. Строителният наздор се изпълнява от инж. Борислав Пелов, които неуморно инспектира детайлно строителния обект. 

Изграждането на църквата стартира в края на септември т. г. и на освещаването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на район Изгрев д-р Дилян Георгиев, президентът на България Румен Радев, държавници, политици, общински съветници.

Преди 6 години е създаден Инициативен комитет, а след него и Църковно настоятелство с идеята да се издигне църква с името „Свети Пимен Зографски“, защото в София няма храм с неговото име, а и Изгрев е единственият софийски район без молитвен дом.

През 2018 г. с решение на СОС общинският терен в градинката до КАТ в кв. Изток е прехвърлен безвъздмездно за вечни времена за изграждането на църква. Миналата година пак с одобрението на СОС бяха отпуснати и пари за строежа. На 6 юни 2019 г. тържествено бе положен основния камък на църквата. 

По-голямата част от средствата са събрани от доброволни дарения на гражданите. Дарение е и проектът на църквата от бургазлията арх. Станимир Димитров. Инженерната част пък е от „Стивън Джордж“ на арх. Тихомир Казаков. След покриване на църквата, с Божията помощ, около Великден ще започне заключителния етап, който е по облагородяване на прилежащото пространство и украсяването на външната страна на сградата. Нека всеки, който иска и има възможност да подкрепи и помогне за градежа на православния храм „Свети Пимен Зографски“. Дарителска сметка: Общинска банка Църква „Св. Пимен Зографски“ IBAN – BG80SOMB91301064474201 BIC – SOMBBGSF

Източник: stolica.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...