Начало / Новини / Мястото на бъдещия православен храм в Благоевград трябва да се определи след референдум

Мястото на бъдещия православен храм в Благоевград трябва да се определи след референдум

Общинският съветник д-р Павлин Янкулски внесе предложение важни въпроси за развитието на общината да се разискват на местен референдум, съобщава БНР.

Предложението е внесено в Общинския съвет и ще бъде обсъдено на следващо заседание. Конкретният пример е за избор на мястото, където да се изгради бъдещият православен храм в Благоевград. Д-р Янкулски не е съгласен с избора на място на общинския пазар. Там мястото е недостатъчно, освен това няма да има място за изграждане на допълнителни сгради към храма, няма да има място и за паркинг за посетителите на храма.

Един храм се изгражда така, че да остане стотици години. Според д-р Янкулски подходящо място за православен храм е в парк „Македония“. Храмът може да се изгради в по-високата част от парка и то така, че да се вижда от автомагистрала „Струма“ и от всички части на града. Предстои изграждането и на нова улица покрай парка до кръстовището с кръгово движение в квартал „Еленово“. Така ще има и транспортна връзка между улица „Св.Димитър Солунски“ и един от големите квартали на Благоевград.

Предложението за избор на ново място може да се обсъди на местен референдум в Благоевград и да се вземе най-правилното решение. Темата се коментира и в интервюто на Иван Лазов с д-р Павлин Янкулски. (чуйте звуковия файл тук)

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...