Начало / Новини / Ремонтът на Бачковския манастир продължава след Нова година

Ремонтът на Бачковския манастир продължава след Нова година

След Нова година ще продължи ремонтът на Южното крило на Бачковския манастир. Предстои да бъдат изградени нови стаи за поклонниците, съобщава БНТ.

Това става, след като правителството отпусна 300 000 лева за Светата обител. С държавното финансиране ще бъдат реставрирани и 15 старинни икони. Преди 4 години държавата отново отпусна 300 000 лв. за ремонт на манастира.

„Преди 4 г. са направени много важни неща, касаещи отводняване на двора на манастира, както и поставянето на нови настилки, които да извеждат събиращата се вода далеч от храма“, обясни игуменът Велички епископ Сионий.

След Нова година с част от отпуснатите сега средства ремонтът на Южното крило ще продължи. Предстои да бъдат изградени нови стаи за поклонниците, които идват в манастира.

„Светата обител разполага с около 30 стаи за поклонници и направата на още 20 ще позволи посрещането на повече поклонници“, допълни игуменът.

Друга част от средствата ще отиде за реставрация на 15 старинни икони, някои от които от 17-и век. Повечето от тях са в много лошо състояние и се намират в иконохранилището на манастира. Там се съхраняват над 300 икони. Ще бъдат възстановени и два ценни пентаптиха.

„Вероятно е от 17-и век тази работа, а също така имаме пентаптих, който е от 16-и век. За съжаление двете от крилата там са загубени, така, че стана триптих. Интересна е тази икона, която представя Вси Светии. Тя също е стара и никога не е реставрирана, а има нужда“, коментира уредникът на музея в манастира Стамен Пепелишев.

„Манастирът разполага с реставраторско ателие, в което ще направим и реставрацията, така че иконите да не напускат Светата обител“, каза още игуменът.

Реставрацията ще бъде поверена на екипа, който в момента с помощта на дарители възстановява стенописите в църквата „Свети Архангели“ в манастира.

С помощта на дарители беше реставриран р иконостасът на църквата „Свети Никола“ в Бачковския манастир. Храмът е действащ и в него децата правят своите първи стъпки във вярата чрез светото кръщение. Църквата се намира в южния манастирски двор. Целият храм е изписан от Захари Зограф, който в левия горен ъгъл на притвора е оставил своя автопортрет. Иконостасът е реставриран с помощта на дарител от Варна.

„При едно от неговите посещения в светата обител му е направило впечатление, че иконостасът е доста тъмен и иконите са почти неразличими. Тъй като това са икони на по 170 години и с времето самите лакове са се преобразували и иконите са станали тъмни“, каза епископ Сионий пред БНТ.

Дарителят решил да помогне да се върне блясъка на храма, свързал се с реставратори от родния му град, а те възстановили иконите. След двугодишен труд, вече всичко е на мястото си. Днес иконите се виждат в цялата им красота , а храмът събира стотици поклонници от цялата страна. В него в тайната на светото кръщение се посвещават най-малките християни. Дарителят, помогнал да се реставрира иконостаса, се надява и други хора да последват примера му.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...