Начало / Новини / Митрополит Антоний: Храмовете ще бъдат отворени за Рождество Христово с всички противоепидемични мерки

Митрополит Антоний: Храмовете ще бъдат отворени за Рождество Христово с всички противоепидемични мерки

„Всички християни очакват с трепет в своите сърца раждането на Спасителя, празника на радостта и сбъдването на хилядолетните очаквания на човечеството за раждането на Избавителя“, каза в „Денят започва с Георги Любенов“ Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

Храмовете ще бъдат отворени за служение и това е правилно решение на правителството. Великденските празници показаха, че Българската православна църква и гражданите са дисциплинирани и с отговорно съзнание за дълг към ближия и към Бога. 

„Усилваме молитвата в тези времена, така и Светият Синод призова да се спазват строго всички противоепидемични мерки“, отбеляза митрополит Антоний. 

В храмовете се спазва строго дезинфекцията на иконите, хората да бъдат с маски вътре, на отстояние един от друг.

„Трябва да помним смисъла и значението на всички християнски празници“, призова негово високопреосвещенство.

Митрополит Антоний благослови българските зрители християни: „В навечерието на Рождество Христово искам да благопожелая на всички православни християни да имат христовия мир в своите сърца, да вземат върху си благата воля на родилия се Богомладенец, да усилят своята молитва да бъдем по-добри и съпричастни към нуждите на нашите ближни, та така да изпълним и заповедта на нашия Спасител и Избавител да имаме любов между човеците и по това ще познаем, че сме синове Божии“. 

Цялото интервю с митрополит Антоний може да гледате тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...