Начало / Новини / Митрополит Даниил: В трудностите, които търпим, светлинка в безпомощността ни е именно православната ни вяра

Митрополит Даниил: В трудностите, които търпим, светлинка в безпомощността ни е именно православната ни вяра

„Светците са верния ориентир за смисъла и посоката на нашия живот. В дните, в които празнуваме паметта на светците, чийто имена носим ние си даваме особено сметка за това“, казва в своето благодарствено слово Видинския митрополит Даниил по повод отбелязването на именния му ден. 

„Името на всеки един от нас значи нещо. Имения светец е изпълнил с особено съдържание това име – показал е как Господ Иисус Христос се е проявил в неговия живот. Показал е как чрез вярата и следването на Христос, Господ е превъзмогнал слабостите, недостатъците, повредите, пороците, греховете му, преобразил го е и го е обожил – изпълнил е със Своето Божество цялото му същество.

В усилното време в което живеем, когато лице в лице виждаме колко крехък и преходен е животът ни, още повече си даваме сметка от какво съществено значение за нас е вярата ни, надеждата ни, молитвата ни, служението ни на Бога и чрез Него на ближните.

Даваме си сметка колко велики дарове са здравето и животът ни, но и че тези дарове не са самоцел, а се осъществяват и се изпълват със смисъл и съдържание именно, чрез вярата и служението ни на Бога и ближните.

В трудностите, които търпим, светлинка в недоумението, страховете, отчаянието, безпомощността ни е именно православната ни вяра, а светците са нейни верни свидетели и потвърждение, а още и силни молитвеници и застъпници за нас пред Бога.

Още веднъж сърдечно благодаря на всички ви за вниманието и любовта ви в Христа!

На всички ви желая от Бога здраве! Нека по примера и молитвите на свети Даниил Стълпник, Господ да ни помага да придобиваме търпение, което постига края на нашата вяра – спасение на душите ни!“

Източник: Видинска епархия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...