Начало / Uncategorized / Живот без празници

Живот без празници

Митрополитът на Нафпактос и Св. Влас Йеротей: „Мнозина ме питат какво ще стане с храмовете по време на големите чествания, които чакаме – Коледа, Нова година и Богоявление?“.

Тъй като не мога да пиша накратко по толкова сериозни въпроси, искам да изложа три факта. Първо: Наистина има голям проблем с пандемията, който не бива да не ни вълнува. Този проблем не е продукт на въображението и не бива да оставаме безразлични, когато хората умират всеки ден. На второ място: Празниците, които чакаме, са вселенски, осмислят живота на хората и се празнуват най-вече в светите храмове, като се отбелязват с Божествената литургия.

Не мога да усетя Коледа с осветени улици, площади, дървета, когато човек е духовно мъртъв, без Христос, защото това е лицемерие.

Трето: В Църквата ние не сме неорганизирано Тяло, но имаме синодални органи, които решават всички въпроси, след като се съобразят с всички факти. Забелязвам, че само в Гърция всеки духовник прави каквото си иска и казва каквото иска. По този начин преценявам, че Светият синод с председателството на Архиепископа ще вземе съответните решения, след като вземе предвид всички факти. Би било желателно всички храмове да бъдат отворени в наши дни, стига да се спазват всички предписани санитарни мерки.

Досега повтаряхме древната поговорка: „Живот без празници е дълъг път без радости“.

Сега можем да разберем тази мъдрост, защото отбелязваме празници, но без да можем да им се радваме. Следователно се нуждаем от взаимно сърадване в празника, а празничният живот не е възможен без църковния живот, защото би бил „безжизнен (без дух) празник“.

Горният текст беше публикуван във вестник „Катимерини“, който поиска от Преп. Митрополит Нафпактос и Св. Влас Йеротей, малък текст, за да го включи в статия, с общото заглавие „Как трябва да се отворят храмовете“.

Превод от гръцки: д-р Силва Маринова

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

На 19 май ще се извърши обновление на храм „Св. Николай Мирликийски“ в село Драговищица

На 19 май, неделя, в Неделята на св. Мироносици, ще се извърши чина на обновлението ...