Начало / Коронавирус / Възмущение в Кипър след повторно затваряне на храмовете за миряните

Възмущение в Кипър след повторно затваряне на храмовете за миряните

Решението на Кипърското правителство да затвори храмовете до 31 декември предизвика силни реакции, гняв и тъга на острова. Според обявените мерки „църковни и други форми на религиозни церемонии на местата за поклонение, ще бъдат извършвани без присъствието на вярващи“, съобщава orthodoxianewsagency.gr.

Някои събития от частен характер като сватби, кръщенета и погребения са разрешени с присъствието на максимум 10 души. Митрополитът на Пафос Георги определи мерките, като прекомерни и призова правителството да преразгледа някои от тях преди празника Рождество Христово. Митрополитът казва още, че хората имат не само желанието, но и голямата нужда от това да посетят храмовете по празниците. По думите на митрополита храмовете са подготвени и организирани така че да не се случи прекомерно събиране на много хора на едно място. 

„Хората бяха лишени от храмовете на Пасха, но не могат да стоят далеч и на Рождество“, казва още той. Митрополитът характеризира като неприемливо изявленията на министъра на здравеопазването Константин Йоану.

Кипърската полиция ще продължи да прилага мерките със същата строгост във всички области, където се очаква да бъдат спазвани, независимо дали става въпрос за църквата, търговските центрове и др., уверяват от полицията на острова. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада ...