Начало / Новини / Тази година празникът на св. Спиридон на о. Корфу ще бъде без поклонници

Тази година празникът на св. Спиридон на о. Корфу ще бъде без поклонници

Поради епидемичната ситуация в Гърция и наложените от здравните власти мерки за спиране на заразата тази година празникът на св. Спиридон Тримитунски ще бъде без поклонници, съобщават от митрополията на Корфу.

Празникът на св. Спиридон се чества на 12 декември и всяка година събира хиляди поклонници от целия свят, които желаят да се поклонят пред дивния чудотворец и целител. Светецът е покровител на Корфу. От митрополията съобщават за това, че поклонници тази година няма да има с „тъга и болка, причинени от решението, което пречи на поклонниците да участват в празничните богослужения“. Подобно решение е прецедент в най-новата история на Църквата. 

Припомняме, че през октомври започна съдебен процес срещу митрополита на Корфу Нектарий. Обвинението на митрополит Нектарий бе повдигнато заради негова проповед на 25 март, в която той прикани вярващите да отидат на църква въпреки забраните, които тогава бяха наложени в южната ни съседка. Митрополит Нектарий бе обвинен и заради това, че в деня на св. Спиридон е направил литийно шествие с повече на брой християни, отколкото бе допуснато от властите.

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...