Начало / Новини / Изпълва се една година от кончината на стареца Ефрем Аризонски

Изпълва се една година от кончината на стареца Ефрем Аризонски

Рано сутринта в неделя (8.12.19 г.) старецът Ефрем Аризонски се престави пред Бога. 

Духовният наставник на множество монаси и обители почина, оставяйки благословено дело и богато духовно наследство. Той е един от съзидателите на православното монашество от най-ново време в САЩ, като е основал множество манастири и превърнал пустините в свети места.

Св. Йосиф Исихаст

Старецът Ефрем бе духовно чедо на съвременния св. отец св. Йосиф Исихаст, като трябва да бъде отбелязано, че старецът почина точно 60 години след успението на св. Йосиф. Старецът Ефрем се научил в духовния живот именно от светия отеци и чрез него духовно се е обогатявал. По-късно той става игумен на манастира Филотей на Св. Гора – Атон. Само за няколко години манастирът разцъфтява духовно, като в него започват да идват монжество мъже, които желаят ангелски живот, постригват косите си и поемат монашески обети под духовното наставничество на стареца. Броят на манастирите и обителите основани или възстановени от стареца Ефрем е много голям. Но това, което е едно то най-значимите му дела е основаването на манастира св. Антоний в Аризона, САЩ. В Америка старецът е създал над 20 монашески братства и е организирал голямо мисионерско дело. 

Манастирът св. Антоний в Аризона

Манастирът, посветен на св. Антоний Велики е основан през 1995 г. Манастирът е мъжки и в него живеят около 35 монаха от различни националности заедно с игумена о. Пасиий, който идва в обителта от Св. Гора. Манастирът е разположен на площ от 2000 декара и се посещава ежегодно от стотици поклонници от ця свят. В обителта има пет църкви. Монасите раздават храна на бедни и нуждаещи се, създадена и спецаилна фондация на самотни жени с деца. Езикът на богослуженията е гръцки. 

Предлагаме ви някои от публикациите споделяни в сайта ни за стареца Ефрем.

Чудото на стареца Ефрем Аризонски

Старецът Ефрем Аризонски: Винаги да бъдем внимателни

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

България има своя нов патриарх

След откриването, в залата на БАН, на Патриаршеския избирателен църковен събор и при вече гласувано ...