Начало / Uncategorized / Богослужебни текстове в прослава на св. Николай Мирликийски Чудотворец

Богослужебни текстове в прослава на св. Николай Мирликийски Чудотворец

Отново е 6 декември и отново честваме паметта на един от най-великите пастири на Православната църква – св. Николай Мирликийски Чудотворец. Множество слова са написани за великия светител, множество проповеди са произнесени, но има текстове, които минават през столетията и не подлежат на никаква промяна. Днес ще ви представим част от богослужебните текстове в прослава на Мирликийския чудотворец. 

Текстовете са взети от книгата Минейник на български език в превод на протопсалт Методий Григоров. Книгата е под редакцията и с благословението на Сливенският митрополит Йоаникий. 

Стихира на Господи возвах

С какви пророчески песни да възхвалим светителя, който виждаше намиращите се далече и чудододействаше истински, като че ли се намираха близко, надзираваше цялата вселена, избавяше всички онеправдани, яви се насън на богомъдрия цар, избави отдавна затворените, несправедливо осъдени на смърт, и дарува голяма милост.

Слава на Господи возвах 

Да се съберем, празниколюбци, да възпеем с похвални песни украшението на светителите и славата на отците, извора на чудеса и големия застъпник на вярващите, казвайки: радвай се, пазителя на миряните, славен предстоятел на Църквата и непоколебим стълбе! Радвай се, най-светъл светилнико, който освети с чудеса краищата на света! Радвай се, божествена радост на скърбящите и топъл застъпник на онеправданите! И сега, всеблажени Николае, не преставай да се молиш на Христа Бога за тези, които с вяра и любов почитат твоята всерадостна и празнувана от всички памет!

Стиховни стихири

Радвай се, свещена глава, чист дом на добродетели, правило на божествено свещенство, велики пастирю, най-светъл светилник, който носиш името на победата, милостив към тези, които ти се молят, внимателен към молбите на немощните, винаги готов избавител, спасителен страж на всички, които почитат с вяра твоята всеславна памет! Моли Христа, преблажени, да изпрати на света голяма милост!

Радвай се, свещен уме, чисто жилище на Света Троица, стълб на Църквата, опора на верните, помощ на победителите, звезда, която със сиянието на твоите богоприятни молитви винаги разсейва тъмнината на изкушенията в скърбите, светителю Николае! Тихо пристанище, в което се спасяват носените от бурите на живота. Моли Христа да даде на душите ни голяма милост!

Радвай се ти, който се изпълни с ревност към Бога и с удивителна грижа избавяше със заръки по време на сън несправедливо осъдените на смърт поради злостни обвинения! Радвай се, Николае – извор, който източва обилно миро в Мира, оросява душите и прогонва смрадта на страстите; меч, който отсича бурените на заблужденията; веялка, която отвява Ариевите плевелни учения! Моли Христа да изпрати на душите ни голяма милост!

Тропар на св. Николай

Правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието те показа на твоето стадо Този, Който е истината на нещата. Поради това със смирението си придобил величие, а с нищетата – богатство. Отче, свещеноначалниче Николае, моли Христа Бога да спаси нашите души!

Тропар на св. Николай на английски, гръцки и арабски.

Тропар на св. Николай на църковнославянски.

За Ангел Карадаков

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...