Начало / Uncategorized / Хирургът – иподякон доц. Янев за живота между операционната и храма

Хирургът – иподякон доц. Янев за живота между операционната и храма

Липса на лекари. Отделения без достатъчно медицински персонал. Притеснени пациенти. И задъхваща се система.

Така изглежда родното здравеопазване в края на пандемичната 2020-та. Хронична диагноза и незабавна нужда от спешно лечение, за което трябват хора. Доказани професионалисти, които не се страхуват.

Доц. Николай Янев е ръководител на клиниката по лицево-челюстна хирургия в „Пирогов“ и паралелно с това – иподякон в Българската православна църква.

„Човешката същност е доста сложна. И когато ние се опитваме да излекуваме една малка част от нея като човешкото тяло, може би пропускаме много важни неща, когато успеем да вдъхнем вяра в пациента, ние сме свършили половината работа“.

Преди казармата мечтаел да учи международни отношения. След нея – станал студент по Стоматология. Шестгодишното следване не му било достатъчно, затова завършил Медицина. Продължил със специализация във Великобритания и работа в едни от най-добрите клиники на Острова.

„Заминах за Великобритания с надеждата да усвоя техниките на микросъдовата интервенция в областта на главата и шията – на тях разчитат автотрансплантацииите и трансплантациите от други донори при пренос на тъкани от отдалечени части на лицето и шията. Това са едни много специфични и трудоемки техники – подобна операция за реконструкция на загубена челюстна структура или част от лицето отнема над 10-12 часа“, разказа доц. Янев.

За лаиците работата му изглежда като научна фантастика. Специалистите го оценяват по достойнство и го избират за лекар на годината през 2017. Тогава осъществява уникална за България операция като отстранява тумор от челюстта на пациент и възстановява лицето му, използвайки 3Д технология. Година по-късно решава да се върне окончателно у дома.

„Това, в което се убедих е, че няма нищо непостижимо за нас. И единственото, което ни е необходимо е да обединим силите и да насочим правилно средствата, за да можем да развием и тези най-съвременни насоки в хирургията във България“, категоричен бе доц. Янев.

Вижте цялото интервю с хирурга – иподякон във видеото тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...