Начало / Новини / Почина монахиня Херувима от Самоковския манастир

Почина монахиня Херувима от Самоковския манастир

На 5 декември се престави пред Господа монахиня Херувима (Елена Иванова Кайтазова), сестра при Самоковския манастир „Покров Богородичен“, гр. Самоков, съобщиха от Софийска св. митрополия.

Монахиня Херувима се пресели в Небесното царство на 100-годишна възраст.

Тя е родена на 6 май 1920 г. в гр. Костенец от благочестиви родители Иван Кайтазов и Йордана Стойчева. Тя има трима братя: Димитър, Георги и Ангел и две сестри – Павлина и Цветана.

Основното си образование получава в гр. Самоков, като преди това постъпва за послушница в Самоковския манастир „Покров Богородичен“ на 24 май 1925 г.

Постригана е в монашество на 13 октомври 1946 г. в същия манастир от Левкийския епископ Партений, по времето на игумения Ирина.

От деня на своето постъпване в светата обител, до ден днешен, тя не се отделя от нея, а с радост, страх Божии и смирение изпълнява своите послушания, едно от които е да дирижира църковния хор при манастирския храм.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на 6 май 2020 г., бе тържествено отбелязана нейната 100-годишнина, на която присъства Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отправи поздравление към столетницата от името на Негово Светейшество.

Бог да прости монахиня Херувима и да я настани в Своите небесни селения!

Монахиня Херувима ще бъде погребана в двора на Самоковския манастир, като опелото ще бъде извършено на 6 декември от 15:30 ч. в манастирския храм.

Снимка: samokov365.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...