Начало / Новини / Най-старата църква в Плевен – „Свети Николай“, се готви за храмовия си празник

Най-старата църква в Плевен – „Свети Николай“, се готви за храмовия си празник

Най-старата църква в Плевен – „Свети Николай“, се готви за утрешния си храмов празник, съобщиха от Плевенската митрополия, предаде БТА.

Храмът, който е на близо 190 години, е най-ценният възрожденски паметник на културата с национално значение в Плевен. Църквата притежава реликви от Тревненската и Самоковската школа, уникална колекция от икони и е най-прочутото място за културен и поклоннически туризъм в Плевен. Хората тук от векове го считат за свято.

Според преданията, още през 8-ми в. е имало параклис, съграден с дарения на търговци от Дубровник.

Построеният по-късно храм е вкопан в земята, за да има нужната височина. Осветен е през 1834 г. За да имат богослуженията по-въздействаща звучност, акустиката е подобрена от строителите като в стените и арките са вградени 462 глинени гърнета, подарени от плевенски грънчар. Иконостасът е дело на майстор Петър от Тревненската школа, а иконите са от Самоковската школа, изографисани от Димитър – брат на Захари Зограф. Камбаната също е дарение на търговец от Финландия. Също с дарения преди шест години бяха реставрирани външните стенописи.

В църквата са намирали убежище в трудни години светли личности, сред които са св. Софроний Врачански и Васил Левски.

В храма е отслужен и първият молебен по случай Освобождението на Плевен в присъствието на руския император Александър Втори. В Светата обител са гостували държавни глави, прочути личности от България и света.

За Ангел Карадаков

Виж още

Бягащи от огнения ад намериха спасение в сливенски манастир

Петима бягащи от пожарите в с. Срем, Тополовградска община, намериха спасение в Устремския манастир „Света ...