Начало / Новини / Румънски свещеник сам приготвя и раздава храна на социално слаби и бедни хора

Румънски свещеник сам приготвя и раздава храна на социално слаби и бедни хора

Свещеник Йон Кристея, който е енроийски свещеник при храм „Св. Йоан Кръстител“ в Леова, местност разположена до р. Прут в Бесарабия, готви ежедневно храна за социално слаби и бедни хора. 

„За мен е голямо удоволствие да готвя“, споделя енорийският свещеник пред местна телевизия. Дейността се извършва според всички здравни и санитарни мерки в Социалния център „Св. Йоан Максимович“ към енорията, ръководена от отеца от 13 години. 

Отецът разказва, че е създал социалната кухня, след като видял, че много хора идват в църквата с молба за храна. „Разбрахме, че това е проблем“, казва той. Най-големият син на свещеника е в онлайн обучение и може да помага за раздаването на храната. „Чувствам се полезен“, казва младежът, който помага и в други дейности. 

Съпругата на отец Йон Михаела координира образователните и творчески дейности в центъра. В тези работилници се произвеждат ръчно иработени гривни, които се продават в местния магазин. Получените средства пък допринасят за издръжката на ежедневното хранене за нуждаещите се. Храната се осигурява от хранителната банка на благотворителната мисия „Дякония“ към митрополитската църква в Бесарабия. 

С помощта на мисия „Дякония“ в митрополитския храм се предлагат и дрехи, като от тази възможност се възползват много от хората в района на градчето. Отец Йон се надява, че следващото лято ще успее да мобилизира доброволци, които да помогнат за обновяването на центъра. 

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...