Начало / Новини / Избраха проект за новия храм на пазара в Благоевград, издигат храма до 2.5 години

Избраха проект за новия храм на пазара в Благоевград, издигат храма до 2.5 години

Новият храм в Благоевград, който ще носи името на св. великомъченик Мина, се очаква да бъде готов до две години и половина. Вчера експертната група единодушно одобри идейния проект, предложен от Неврокопската митрополия. Единственият „въздържал се“ бе Кирил Илиев от ПП ГЕРБ. 

„Групата бе от 17 души, представители от всички политически партии. Разгледахме четири проекта и избрахме този на Неврокопската митрополия. Предстои да го внесем за гласуване от Общинския съвет“, каза кметът на Благоевград Румен Томов.

Проектант на избрания проект е арх. Георги Витанов.

„Това е храм 589 кв. разширена застроена площ. Предстои проектиране, строително разрешение и след това за около две години и половина ще го реализираме. Предстои изграждането на паркинг на четири нива, който ще бъде в непосредствена близост до храма и още един на около 600 метра разстояние“, допълни градоначалникът.

По време на днешната среща на общинското ръководство с медиите стана ясно, че се планира изграждането на концепция за развитието на благоевградска област 2021-2040 година, която включва изграждането на свободна икономическа зона, свободна индустриална зона за всички сектори, данъчни облекчения за инвеститорите и създаване на механизми за привличане на инвестиции. Предстои да бъдат създадени нови инфраструктурни проекти.

„Проектът за развитие на Благоевград е изключително мащабен и сега започваме да го развиваме. Очакваме да бъде готов до няколко месеца. Трябват ни производствени мощности в града, за да го запазим жив. Ръководител на екипа е икономистът проф. Димитър Тадаръков“, допълни Томов.

Източник: bnr.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...