Начало / Uncategorized / Архим. Теофил: За нас любовта е подвиг и саможертва за другия

Архим. Теофил: За нас любовта е подвиг и саможертва за другия

„Ние сякаш сами поставяме стени, които не искаме да преминем. А това са вътрешни прегради, които ние сами трябва да разрушим с постоянство, с воля, с молитва, с духовна борба.

Всеки, който постъпва в манастира би трябвало да постъпва с ясното съзнание, че встъпва в много сериозна духовна борба“, каза в предаването „Домът на вярата“ по БНТ архим. Теофил, игумен на Хаджидимовския манастир „Св. Георги Победоносец“. 

По думите му манастирът не е място за отдих и почивка, но за духовна борба. „Всеки, който постъпва в манастир, на практика се сбълсква с още повече напрежение и труд, защото те са духовни и изискват много по-голяма съсредоточеност, по-голямо духовно усилие и борба“, казва още отецът.

„Основната борба за всеки монах, бих казал и всеки християнин, е борбата с гордостта, което всъщност е борба с егото, с егоизма, защото именно това ни пречи да преживеем истинската любов.

За нас любовта е подвиг. Тя е усилие – постоянен стремеж. Тя е саможертвена.

Тя е тази любов, която Христос демонстрира и показа на Кръста, разпъвайки са за всички нас, и затова изискването към всеки християнин, още повече към всеки постъпил в манастира, е да жертва себе си заради другите. Да жертва егото си, гордостта си в името на любовта към другите и към Бога“, казва още архим. Теофил. 

Целия епизод на „Домът на вярата“ може да гледате тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...