Начало / Uncategorized / Архим. Теофил: За нас любовта е подвиг и саможертва за другия

Архим. Теофил: За нас любовта е подвиг и саможертва за другия

„Ние сякаш сами поставяме стени, които не искаме да преминем. А това са вътрешни прегради, които ние сами трябва да разрушим с постоянство, с воля, с молитва, с духовна борба.

Всеки, който постъпва в манастира би трябвало да постъпва с ясното съзнание, че встъпва в много сериозна духовна борба“, каза в предаването „Домът на вярата“ по БНТ архим. Теофил, игумен на Хаджидимовския манастир „Св. Георги Победоносец“. 

По думите му манастирът не е място за отдих и почивка, но за духовна борба. „Всеки, който постъпва в манастир, на практика се сбълсква с още повече напрежение и труд, защото те са духовни и изискват много по-голяма съсредоточеност, по-голямо духовно усилие и борба“, казва още отецът.

„Основната борба за всеки монах, бих казал и всеки християнин, е борбата с гордостта, което всъщност е борба с егото, с егоизма, защото именно това ни пречи да преживеем истинската любов.

За нас любовта е подвиг. Тя е усилие – постоянен стремеж. Тя е саможертвена.

Тя е тази любов, която Христос демонстрира и показа на Кръста, разпъвайки са за всички нас, и затова изискването към всеки християнин, още повече към всеки постъпил в манастира, е да жертва себе си заради другите. Да жертва егото си, гордостта си в името на любовта към другите и към Бога“, казва още архим. Теофил. 

Целия епизод на „Домът на вярата“ може да гледате тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...