Начало / Новини / Завърши реставрацията на стенописите на два старинни храма в Кюстендилската духовна околия

Завърши реставрацията на стенописите на два старинни храма в Кюстендилската духовна околия

Завършила е реставрацията на стенописите на два старинни храма в Кюстендилска духовна околия, съобщиха от Архиерейското наместничество пред БТА.

С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, през септември тази година в Министерството на културата са били подписани договори за отпускане на средства за реставрация на храмовете „Св. Параскева“ в с. Таваличево и „Св. Архангел Михаил“ в с. Горановци, както и за направата на дренаж на първия от тях, се припомня в съобщението.

Предполага се, че късносредновековният храм „Св. Параскева“ в Таваличево е бил изграден в периода XVI-XVII в. Изпълнявал е функциите на енорийски храм на средновековното село Таваличево, записано в турските документи като Тавалич.

Преди години стенописите са били проучвани, правени са сондажи, но реставрацията им така и не била започната. Оставени частично разкрити, ценните стенописи – произведения на българското средновековно монументално изкуство, са се рушили в продължение на години.

Средновековният храм „Св. Архангел Михаил“ край село Горановци най-вероятно е изграден през XIII век, за което свидетелства намереният в непосредствена близост монетен материал. При археологически разкопки се установява, че храмът е издигнат в границите на антично и средновековно селище. При проучванията се изяснява, че църквата е изградена върху основите на по-ранен храм, датиращ вероятно от раннохристиянската епоха.

Източник: novini.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...