Начало / Новини / „Православни бургаски светини” – пътеводител за храмовете в Бургас

„Православни бургаски светини” – пътеводител за храмовете в Бургас

Новата книга на д-р Вида Буковинова „Православни бургаски светини” е събрала на едно място кратка история на православните светини в Бургас, информира БНР.

Тя проследява духовния живот в черноморския град и как са се формирали религиозните общности. От нея става ясно, че всяка общност се стреми да запази етническата си идентичност чрез вярата и построяването на храмове, сподели д-р Вида Буковинова.

Обърнете внимание, различни вероизповедания – синагогата, арменската, „Света Богородица“, различни вероизповедания, обаче аз съм разговаряла с различните общности, които казват: „Ние като щеше да идва Великден, всеки пременен, докаран и си отива в своя храм, поздравяваме се взаимно“. Това, което ми направи впечатление е толерантност между различните религиозни общности и етнически различия“.

„Православните бургаски светини” излиза с благословията на Сливенската св. митрополия и ще се разпространява в православните храмове в града. Книгата вече е на разположение на читателите и в Регионалната библиотека „П. Яворов” в Бургас.

Идеята за написването на изследователския труд е на бургаският издател Румяна Емануилиду, сподели д-р Вида Буковинова. От там тя се ангажира и започва проучванията си.

Краеведът Вида Буковинова е д-р на историческите науки. Завършила е История и Философия в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. През 1988 г. защитава дисертация по проблемите на Национално-освободителните борби в Одринска Тракия. Обект на изследванията й са теми от етнографията, етногенезиса на странджанския фолклор, народната медицина. Тя проучва народните обичаи и вярванията на българите.ь

За Ангел Карадаков

Виж още

Унгария подкрепя християните в Близкия изток

Правителството на Унгария обяви намерението си да предостави стипендии за ученици и студенти през учебната ...